Kars'ta Gıda Denetimleri Sıklaştı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, Kurban Bayramı'na kısa bir süre kala, kentte gıda denetimlerini sıklaştırdıklarını söyledi.

Düzgün, yaptığı açıklamada, Karslılar'ın Kurban Bayramı'nı sağlıklı ve huzurlu geçirebilmeleri için bir yandan kurban pazarlarında, bir yandan da bayramların vazgeçilmez ürünleri olan tatlı, çikolata, pasta, börek imalat ve satış yerlerine yönelik denetimleri artırdıklarını belirtti.

Özellikle son hafta içerisinde yoğunlaşan denetimlerde imalathane ve satış yerleri, hijyen şartlarının yanı sıra kullanılan ürünler, son kullanma tarihleri, depolama şartları yönünden sıkı bir şekilde denetlendiğini ifade eden Düzgün, "Bayram öncesi şekerleme, tatlı ve börek gibi tüketimi artacak ürün üreten ve satan iş yerlerini denetleyeceğiz" dedi.

Vatandaşların gördükleri sıkıntılı durumları ''174 Alo Gıda Hattı''na bildirmelerini isteyen Düzgün, hijyenik ve uygun olmayan ortamlarda gıda üreterek, halk sağlığıyla oynayanlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceğini ve mevzuatta yer alan en ağır cezaların uygulanacağını dile getirdi.
Düzgün, şöyle konuştu:
"Vatandaşlarımızın, hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketebilmeleri için etlerin parçalanması ve kıyma yaptırılması işlemlerini, et ürünleri işleyen ruhsatlı yerlerde yaptırmaları, sokak aralarında ve yol kenarlarında ruhsatı olmayan kişileri tercih etmemeleri gerekmekte. Bilindiği üzere et çabuk bozulan çok hassas bir gıdadır. Uygun olmayan şekilde işlenen ve depolanan etlerde birçok tehlikeli bakteriler oluşur ve bu bakteriler insan sağlığı için önemli bir tehdittir. Kesim sonrası elde edilen etlerin, hemen tüketilmesi ya da dondurulması uygun olmadığından bu işlemlerden önce ambalajsız olarak olgunlaştırılmaları gerekir. Bu amaçla etler kesim sıcaklığından oda sıcaklığına düşene kadar bekletildikten sonra soğutmaya alınmalıdır."
Kaynak: AA