Yemen'de Ulusal Diyalog Konferansı

Yemen'de siyasi geçiş sürecinde Ulusal Diyalog Konferansı'nın başlıca konularından birini oluşturan Güney Yemen'in statüsüne ilişkin anlaşma taraflarca kabul edildi.

Ulusal Diyalog Konferansı üyesi Basim el-Hakimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha önce anlaşmaya yanaşmayan eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in liderliğini yaptığı Genel Halk Kongresi Partisi ve Selefi eğilimli Reşad Partisinin Güney Yemen'in statüsüne ilişkin anlaşmayı imzaladığını söyledi.

Yemen'de devrimden sonra krize neden olan sorunların çözümü için 18 Mart'ta başlayan Ulusal Diyalog Konferansı'nda, "güneylilere yasama, yürütme ve yargıda temsil hakkı veren insan haklarını, vatandaşlar arasında eşitlik ile hukukun üstünlüğünü gözeten yeni federal sistem kurulmasını" öngören anlaşmaya imza atılmıştı.
Genel Halk Kongresi Partisi, Yemen'in birliğini tehdit ettiği gerekçesiyle 23 Aralık'ta Güney Yemen'in statüsüne ilişkin imzalanan anlaşmaya yanaşmamış, bazı teminatlar talep etmişti. Reşad Partisi ise Yemen'in güney ve kuzeyinden seçilen 16 kişilik komitede temsilcisi bulunmadığı gerekçesiyle anlaşmayı imzalamamıştı.
Kaynak: AA