Verem Eğitimi ve Propoganda Haftası

Konya Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Lütfü Saltuk Demir, Konya'da 2013 yılında 11 aylık dönemde 255 verem hastasının tespit edildiğini ve hastalık görülme sıklığının Türkiye'deki duruma benzer şekilde azalma eğiliminde olduğunu bildirdi.

Demir, Verem Eğitimi ve Propoganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu ve bu insanların yüzde 10'unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacağını belirtti.

Her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını, hastalığın dünyada en sık Afrika ve Güney Doğu Asya'da görüldüğünü ifade eden Demir, şunları kaydeti:
"Türkiye'de verem hastalığı görülme sıklığı azalmaktadır. Yeni tespit edilen verem hastası sayısı her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azalmaktadır. Türkiye'de 2012 yılında verem hastalığı görülme sıklığı yüz binde 22 ve ölüm hızı yüz binde 0,52'dir ve verem savaşı dispanserlerinde kayıtlı 13 bin 535'i yeni vaka olmak üzere toplam 14 bin 691 verem hastası bulunmaktadır. Konya'da 2013 yılında 11 aylık dönemde 255 verem hastası tespit edilmiştir ve hastalık görülme sıklığı Türkiye'deki duruma benzer şekilde azalma eğilimindedir. Konya'da 2013 yılı 11 aylık dönemde Verem Savaş Birimlerine 58 bin 928 başvuru olmuş ve bin 219 kişiye verem hastalığı ile temas sonucu muayene yapılmıştır. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı mobil tarama aracı ile 30 bin 431 kişiye yönelik mobil verem taraması yapılmıştır."

Demir, hastalığın hava yolu ile bulaştığını, mikronun solunum yolu ile alınmasının hastalık bulaşmasında en önemli etken olduğunu vurgulayarak, hastalığın tedavi edilmeye başlanması ile bulaştırıcılığın hızla düştüğünü, 2-3 hafta içerisinde bulaştırıcılığın büyük oranda yok olduğunu bildirdi.

Verem hastalığının en çok akciğerleri tuttuğunu belirten Demir, hastalık hakkında şu bilgileri verdi:

"Halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, çocuklarda kilo alamama, gece terlemesi gibi engel yakınmalar ile birlikte öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı akciğer semptomlarıdır. İki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir. Verem hastalığı en sık akciğerde görülmekle birlikte diğer organları tutabilen bir hastalıktır. Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Verem Birimlerinde (verem savaşı dispanserleri) veremin teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Veremin tedavisi standarttır. Hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Yeni verem hastalarının standart tedavisinde genellikle 2 ay 4 ilaçla ve 4 ay 2 ilaçla olmak üzere 6 aylık tedavi uygulanmaktadır. Verem hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar verem savaşı dispanserinden ücretsiz olarak verilmektedir."


Kaynak: AA