Katalonya'dan Ab Liderlerine Mektup

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetimde 9 Kasım 2014 tarihinde yapılmak istenen ancak anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle İspanya merkez hükümetinin net bir şekilde karşı çıktığı bağımsızlık yanlısı referandum girişiminin yankıları sürüyor.

Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, referandum girişimine dış destek aramak amacıyla yıl başından önce 28 AB ülkesine mektup gönderirken, şimdiye kadar yabancı ülkelerin bu mektubu ya cevapsız bıraktığı ya da ''İspanya'nın iç sorunu'' denilerek tarafsızlıklarını vurguladıkları belirtildi.
Konu ile ilgili bugün açıklama yapan Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Olivier Bailly, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso'nun, Mas'den gelen mektuba bugün cevap verdiğini söyledi.

Bailly, Barroso'nun cevabında ''İspanya'nın iç sorunu'' diyerek komisyonun bu konuda görüş belirtmesinin doğru olmadığını vurguladığını ve geçmişte de söylediği ''Katalonya bağımsızlık ilan ederse otomatik olarak AB dışında kalır'' uyarısını yinelediğini ifade etti.

Barroso'nun ''Üye ülkelerin anayasalarıyla ilgili iç meseleler hakkında ne benim ne de komisyonun bir görüşü olamaz. Bu meselenin AB hukukuna ilişkin sonuçlarıyla ilgili gerek kendimin gerekse bazı komisyon üyesi arkadaşlarımın görüşleri farklı fırsatlarda dile getirilmiştir'' ifadesini kullandığı belirtildi.
AB Komisyonu Başkanı Barroso, Komisyon'un rekabetten sorumlu üyesi Joaquin Almunia ve iç piyasalardan sorumlusu üyesi Michel Barnier, geçmişte yaptıkları açıklamalarda, Katalonya'nın tek taraflı bir bağımsızlık ilanında otomatik olarak AB dışında kalacaklarını savunmuşlardı.
Öte yandan Katalonya özerk yönetimi başkanı Mas ise hiçbir diyalog kuramadığı İspanya merkez hükümetinin sert tepkilerine rağmen ''yasal bir çerçevede anlaşma sağlanarak referandumu ilan edeceğini'' bir kez daha belirtti.

Katalonya özerk yönetim parlamentosunun 16 Ocak tarihindeki oturumunda, İspanya Anayasası'nın 150|2 maddesine göre 9 Kasım'daki referandumun yapılmasına İspanya meclisinin onay vermesini talep eden bir tasarıyı onaylaması öngörülüyor.

Kaynak: AA