Kanser Taraması Hayat Kurtarıyor

Kırşehir Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nin (KETEM) yaptığı çalışma ile 10 kadın meme ve rahim ağzı kanserinden kurtuldu.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bekir Demirbağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, KETEM'in kurumları bünyesinde hizmet verdiğini söyledi.

Kanser tedavisinde erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade eden Demirbaş, meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanseri testlerinin KETEM ile birlikte artık aile hekimleri tarafından da yapılabildiğini söyledi.

Belirli yaş aralığında olanların mutlaka düzenli olarak kontrole gelmesi gerektiğine işaret eden Demirbağ, Sağlık Bakanlığının da kanser taramalarına büyük önem verdiğini belirterek, şöyle konuştu:
"KETEM'de ve aile hekimlerinde devam eden 4 testimiz var. 50 yaş üzeri kişilere gaitada gizli kan testi yapıyoruz. Kanama varsa kolon testi açısından kolonoskopi ile bakılması gerekiyor. Kolon kanserini ortaya çıkarıyor. Bir tanesi rahim ağzı taraması. 30 yaş üzeri tüm bayanlarda rahim ağzı taraması yapıyoruz. 5 yıldır evli olan tüm bayanlar bu testi yaptırabilir. Bu bayanlar hem KETEM'e hem de kendi aile hekimlerine müracaat ederek test yaptırabilirler. Erken teşhis hem hastaların kanserden kurtulmasını hem de ilerleyen yaşlarda daha konforlu bir yaşam sağlıyor. 40 yaş üzeri tüm kadınlara KETEM'de mamografi çekerek meme kanseri taraması yapıyoruz. Dördüncü taramamız ise prostat kanseri taraması. 40 ya da 50 yaş üzeri erkeklerde kan tahliliyle prostat kanser taraması yapmaktayız."
Mamografi cihazının sadece KETEM'de olması nedeniyle meme kanseri taramalarının burada yapıldığını hatırlatan Demirbağ, 2013 yılında yapılan taramaların 10 kadının hayatının kurtulmasını ve yaşam konforlarının artmasını sağladığını vurguladı.
Demirbağ, "Taramalarda 5 kadında meme, 5'in de ise rahim ağzı kanseri erken teşhisi yapıldı. Bunlardan 4'üne belde ve köylerde rastlandı. Tedavi süreçleri başlatıldı. Taramalar sayesinde tedavi oldular. Bir anlamda kanser olmaktan kurtuldular. Erken teşhis gerçekleşirse, vücuttaki hiç bir organa yayılmadan gerekli müdahale yapıldığı için kanserin ilerlemesi önleniyor. Merkez, ilçe ve köylerde bu taramalar yapılıyor" dedi.

Kaynak: AA