Gümrük İnegöl’e Rahat Nefes Aldırdı

İnegöl Gümrük Müdürlüğü, ilçedeki sanayici ve işadamlarına nefes aldırdı.

Gümrük İnegöl’e Rahat Nefes Aldırdı

Yıllık 1 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine sahip olan İnegöl’de, 2 yıl önce açılan gümrük, ilçedeki sanayicilere büyük kolaylık sağlıyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, 2013 yılında 1 milyar doları geçmesi beklenen İnegöl’ün dış ticaretinin, 278 milyon dolarlık bölümünün ilçedeki gümrükten yapıldığını bildirdi. İnegöl’e gümrük açılması için gerekli girişimleri yapan Milletvekili Hüseyin Şahin, ilçedeki firmaların dış ticaret işlemlerini geçmişte Bursa, İstanbul, Gemlik, İçel ve İzmir gümrüklerinden yapmak zorunda kaldıklarını bununda, zaman ve ekonomik kayıplara neden olduğunu hatırlattı. Şahin, 2013 yılında İnegöl Gümrüğü’nden gerçekleştirilen dış ticaretin ilçeye gümrük açmakta ne kadar isabetli davranıldığını ortaya koyduğunu vurguladı. Her yıl dış ticaret fazlası vererek, Türkiye’ye örnek olan İnegöl’ün 2013 yılında gerçekleştirdiği dış ticaretin kesin rakamlarının henüz net olarak açıklanmadığını ifade eden Milletvekili Şahin, “İnegöl’de 2012 yılında 1 milyar dolar düzeyinde dış ticaret gerçekleşmişti. 2013 yılında bu rakamın yaklaşık yüzde 15 artması bekleniyor. Bu arada İnegöl Gümrüğü’nden gerçekleştirilen dış ticaretin rakamları da belli oldu. 2013 yılında İnegöl Gümrüğü’nden; 116 milyon 313 bin dolar ithalat, 161 milyon 975 bin dolar da ihracat gerçekleştirildi’ dedi.

2013 yılında İnegöl Gümrüğü’nden 4 bin 844 TIR’la ihracat yapılırken, bin 794 TIR’la da ithalat yapıldığını kaydeden Şahin, “Gümrük kurulması için Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Hayati Yazıcı’ya İnegöl’ün her yıl dış ticaret fazlası verdiğini anlattığımızda, İnegöl’e derhal gümrük kurulması için talimat vermişti. İnegöl Gümrüğü’nden yapılan dış ticaret işlemlerine ilişkin rakamlar, bu girişimimizde ne kadar haklı olduğumuzu bize gösteriyor. Güçlü bir üretim ekonomisine sahip olan İnegöl, istikrarlı çizgisini yıllardır sürdürüyor. Birçok yönüyle ilklerin ilçesi olan İnegöl’ün, Türkiye’ye örnek olması bizleri gururlandırıyor” diye konuştu.

Milletvekili Hüseyin Şahin, bazı firmaların dış ticaret için neden İnegöl Gümrüğü yerine başka gümrükleri tercih ettiklerine de açıklık getirdi.
Kaynak: İHA