Tunus'ta Anayasa Çalışmaları

Tunus Ulusal Kurucu Meclisi'nde (UKC), anayasa taslağı üzerinde devam eden oylamada, taslağın birinci maddesi 7'ye karşı 146 oyla kabul edildi.

Tunus'un dini, dili ve yönetim biçiminin tanımlandığı, "Tunus özgür ve bağımsız bir ülkedir. Dili arapça, dini İslam'dır. Yönetim şekli ise Cumhuriyettir. Bu madde değiştirilemez ve düzenlenemez" şeklindeki birinci madde, 2 çekimser ve 7 red oyuna karşı oy çokluğuyla UKC'de kabul edildi.
Anayasa taslağının değiştirilemeyecek" ifadesi konulması nedeniyle önem arz ediyor. Dün başlayan ve 10 gün sürmesi planlanan anayasa taslağını oylama işlemi, milletvekillerinin müdahaleleri nedeniyle zaman zaman kesintiye uğramasına rağmen devam ediyor.
Dün, Tunus'ta devrimin ardından uzun çalışmalar sonucu hazırlanan anayasa taslağının oylama işleminin ilk oturumuna başlanmış, anayasanın "Tunus Cumhuriyeti Anayasası" şeklinde isimlendirilmesi salt çoğunlukla, başlangıç kısmına besmele yazılması ise milletvekillerinin oy birliğiyle kabul edilmişti.
Anayasa taslağının oylamasının, başladığı günden itibaren 10 gün içinde tamamlanması ve 2011 yılında devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan Tunus devriminin üçüncü yıl dönümü olan 14 Ocak tarihinde sona ermesi planlanıyor.
Önce madde madde daha sonra toplu olarak oylanacak anayasa taslağının kabulü için mecliste 3'te 2 çoğunluğun sağlanması gerekiyor.
Aksi takdirde anayasa, meclis içtüzüğü gereği halk oylamasına sunulacak.
Kaynak: AA