Danimarka'nın Göçmen Politikası

Danimarkalı üvey babası öldüğü için sınır dışı edilen 8 yaşındaki Taylandlı kız çocuğu, çıkarılan özel yasa sonucunda annesiyle birlikte Danimarka'ya döndü.

Tayland'a turist olarak giden bir Danimarkalı ile evlenip önceki eşinden olma çocuğuyla Danimarka'ya yerleşen Suthida Nielsen'in oturma izni, 4 yıl sonra Danimarkalı kocası öldüğünde "Tayland ile bağının artık daha güçlü olduğunu" belirten Yabancılar Polisi tarafından uzatılmadı. Bunun üzerine Taylandlı anne ve 3 yaşında iken Danimarka'ya geldiği için Danca'dan başka dil bilmeyen 8 yaşındaki kızı İm, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
Basının ısrarlı takibiyle kasım ayındaki yerel seçimler öncesinde büyük tartışmaya neden olan İm ve annesinin bu sorununu çözmek için harekete geçen parlamento, aşırı sağcı DF dışındaki tüm partilerin mutabakatıyla bu durumdakilerin ülkede kalmasına olanak sağlayan yasa çıkardı. Bu yasa sonrasında annesiyle Tayland'dan bugün dönen küçük İm, Kopenhag'daki havaalanında minik okul arkadaşları tarafından karşılandı. Daha sonra annesiyle Aalborg kentindeki evlerine gitmeden önce gazetecilere konuşan İm, "Artık tüm arkadaşlarımla ve ailemle görüşebilirim" dedi.

Annesi Suthida Nielsen ise kendilerine verilen destekten dolayı mutlu olduklarını, yaşadıkları durumun, kendileriyle aynı kaderi paylaşan diğer kişilere de yardımcı olmasını umduklarını söyledi.

Kaynak: AA