Danimarka'da Staj İçin Başka Ülke Önerildi

Danimarka'da yüksek giderler nedeniyle daralan staj alanlarında tecrübe edinme imkanı bulamayan öğrencilere çözüm olarak başka ülkeye staja gitmeleri önerildi.

Her yıl binlerce göçmenin yerleştiği ve özellikle Doğu Avrupa ülkelerinden yoğun iş göçü alan Danimarka'da meslek eğitimi alanlar staj imkanı bulamıyor. Ülkede yaklaşık 12 bin öğrencinin staj yeri bulamadığı için eğitimini tamamlayamadığı belirtilirken Eğitim Bakanı Christine Antorini, yurt dışı stajını gündeme getirdi.
Bakan Antorini, ülkede katılabilecekleri staj programları sıkıntısı yaşayan öğrencileri; Almanya'da yapı, marangozluk, kuaförlük ve restoran gibi hizmet alanlarında 33 bin açık bulunduğunu belirterek, Almanya'ya staja gitmeye teşvik etti.
Öğrencilerin böyle bir stajla kariyerlerine uluslararası bir tecrübe ekleyeceklerini ve masraflarının bir kısmını da çıkarabileceklerini söyleyen Antorini, yurt dışı stajını fantastik bir fırsat olarak nitelendirdi. Almanya'da staj ücretlerinin düşük olduğunu kabul eden Antorini, "Ancak önlerinde uzun bir yaşam olan öğrenciler için bu sadece birkaç aylık bir durum" dedi.

Öğrenci temsilcileri, önerinin sorunun çözümü olmadığını dile getirirken, basına konuşan Meslek Okulları Öğrenci Derneği Başkanı Morten Ryom, "Öğrencileri yurt dışına göndermeden önce arada dil gibi engellerin olduğunu dikkate almamız lazım. Yurt dışında stajyerlik konusu çok yeni. Bu nedenle öğrencileri bu konunun zaman ısrafı olmadığına ikna etmemiz ve şartları teyit etmemiz lazım" diye konuştu.

Öte yandan muhalefetteki Venstre, yurt dışında staj konusuyla ilgili olarak öğrencilerin öğrenecekleri dil ve edinecekleri uluslararası iş tecrübesinin Danimarka iş piyasası için avantaj olduğu görüşünü dile getirirken bazı partiler ise Eğitim Bakanı Christine Antorini'nin sorumluluklarından kaçtığını öne sürdü.
Danimarka bir süre önce Almanya ile 2 ülkede staj görenlerin şartları ve eğitimlerinin eşit olması konusunda anlaşma imzalamıştı.
Kaynak: AA