200 Kilometrelik Yaşam Mücadelesi

Erzurum'da yolu ulaşıma kapanan köyün mezrasında doğum sancısı başlayan ve erken doğum şüphesi olan 8 aylık hamile kadın, kar üstü araçla 200 kilometre yol katedilerek, yaklaşık 9 saat süren çalışma sonucu hastaneye ulaştırıldı.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde aralıklarla etkili olan kar yağışı ve tipi nedeniyle merkeze 100 kilometre uzaklıktaki Tekman ilçesine bağlı Taşkesen köyünün yolu ulaşıma kapandı. Köye 10 kilometre uzaklıktaki 17 haneli Hacımerter mezrasında ikinci çocuğunu erken dünyaya getiren 8 aylık hamile kadın Derya Sağar'ın (24) doğum sancısı başladı.

Sağar'ın durumunun ağırlaşması üzerine aile yakınları yetkililerden yardım istedi. Erzurum Valiliği Kriz Merkezi koordinesinde, İl Özel İdaresi'ne ait bir adet kar üstü araçla Sağlık Müdürlüğü'ne ait snowtrack ambulans 2 tıra yüklenerek köye hareket edildi.
112 Acil Komuta Kontrol Merkezi'nde, içerisinde doktor ve hemşirenin de bulunduğu tam donanımlı ambulans da kadının alınması için bölgeye sevk edildi.
Karla mücadele ve sağlık ekipleri, yaklaşık 20 kilometre gittikten sonra Çeperli Mahallesi mevkisinde tır ve otomobilleri bırakarak, yola kar üstü araçlarla devam etti. Kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan ve yoğun tipinin etkili olduğu dağ yolunu aşan ekip, Hacımerter mezrasına ulaştı.
Sağlık ekipleri, hamile kadına ilk müdahaleyi evde yaparak, bir süre gözetim altında tuttu. Daha sonra snowtrack ambulansa bindirilen hamile kadın, dikkatli bir şekilde yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta bekleyen ambulansa yetiştirildi.
-"Diğer çocuğumuz 6 aylıkken dünyaya gelmişti"
İl Özel İdaresi'ne ait karla mücadele ve sağlık ekiplerince, toplam 200 kilometre yol katedilerek, hamile kadın yaklaşık 9 saat süren zorlu mücadelenin ardından hastaneye ulaştırıldı.
Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesinde tedavi altına alınan ve üçüncü bebeğine hamile olduğu belirtilen Derya Sağar'ın sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.
Eşi Ahmet Sağar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köy yolunun 4 gündür kapalı olduğunu belirterek, "Bugün eşim fenalaştı. Karın ağrısı ve titreme oldu. Nefes almakta güçlük çekiyordu. Bebeğimiz henüz 8 aylık olmasına rağmen doğum sancısı başladı.

Erken doğum riski var" dedi.

Bir önceki bebeğinin de 6 aylıkken dünyaya geldiğini dile getiren Sağar, "Şu an 3 yaşında olan kızım Evin, yine bir kış günü 6 aylıkken dünyaya geldi. Hastaneye ulaştırana kadar oksijensiz kaldığı için engelli dünyaya geldi. Yürüyemiyor" ifadelerini kullandı.
- 108 hastaya yardım eli uzatıldı
Sağar, "Allah devletimizden razı olsun. Bizim için seferber oldular. Yollar kapalı olmasına rağmen, kar üstü araçlarla eşimi hastaneye yetiştirdiler" diye konuştu.

Bu arada, Erzurum Valiliği Kriz Merkezi koordinesinde, İl Özel İdaresi'ne ait karla mücadele ve sağlık ekiplerince, 29 Kasım'dan buyana yolu ulaşıma kapanan köylerden 36'sı doğum, 28'i çocuk olmak üzere 108 hasta, kar üstü araçlar ve snowtrack ambulanslarla çeşitli hastanelere ulaştırıldı.
Kaynak: AA