Chp’nin Adli Kolluk Yönetmeliği İle İlgili Kanun Teklifi

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, CHP’nin Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili verdiği kanun teklifine ilişkin, “Teklifte soruşturma müfettişleri ihdas ediliyor.

Savcıya bağlı olarak soruşturmayı yürütecek olan kişilerdir. Bunlar delil toplamada uzmanlaşmış kişiler. Adli polis savcının emrini yerine getirmezse yaptırım uygulanmasını öngörüyoruz” dedi.


TBMM’de CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz ile birlikte düzenlediği basın toplantısında CHP’nin Adli Kolluk Yönetmeliği ile ilgili verdiği kanun teklifinin kapsamıyla alakalı bilgi veren Rıza Türmen, son olayların Adli Kolluk Yönetmeliği’nin yeniden düzenlenmesi gereğini ortaya çıkarttığını belirtti.

Kanun tekliflerinin içeriğini anlatan Türmen, “Teklifte soruşturma müfettişleri ihdas ediliyor. Savcıya bağlı olarak soruşturmayı yürütecek olan kişilerdir. Bunlar delil toplamada uzmanlaşmış kişiler. Adli polis savcının emrini yerine getirmezse yaptırım uygulanmasını öngörüyoruz” diye konuştu.

AK Parti’nin bu kanun teklifini desteklemesi gerektiğini söyleyen Milletvekili Ali Özgündüz ise, “Cumhuriyet savcısının emri altında soruşturma müfettişleri, onların altında adli kolluk olması zorunludur. Şimdi geldiğimiz noktada buna ihtiyaç daha çok hissediliyor. Son olayda polislerin amirlerine bilgi vermemeleri doğruydu. Ama o polislerin tamamı görevden alındı ve soruşturma sekteye uğradı. Bağımsız ve tarafsız yargı istiyorsak, soruşturmanın gizliliğine saygıyı savunuyorsak mutlaka adli kolluğun kurulması zorunludur. Bizim bu kanun teklifine AK Parti destek vermeyecektir ama en azından samimiyet testi olacaktır. Samimilerse bu kanuna destek versinler. Bu kanun çıktıktan sonra bütün sorumluluk savcının elinde olacaktır” şeklinde konuştu.

Savcıların görevden alınmalarıyla ilgili sorulara da cevap veren Özgündüz, “İktidar demokrasiyi bilmiyor. Demokrasi çok sesli bir rejimdir. Bağımsız yargısı olmayan rejime demokrasi diyemezsiniz. Yürütmenin açıkta yargıya müdahalesi var. Bakanların çocuklarının tutuklanmasını isteyen 2 savcı dosyadan el çektirildi. İddianame yazarken el çektirildiler, böyle bir şey olur mu? Bu açıkça yargıya müdahaledir. Yürütmenin başı olan Başbakan zaten yasamayı da yönlendiriyor. Bu düzenleme ile yargının da başı oluyor” ifadelerini kullandı.

4 bakan ile ilgili hazırlanan fezlekeler olduğunu, binlerce sayfa delilin Adalet Bakanlığı’nda beklediğini söyleyen Özgündüz, 1 aydır Adalet Bakanlığı’nın bu dosyaları Meclis’e göndermediğini kaydetti

Kaynak: İHA