Cumhurbaşkanı Gül'den paralel devlet açıklaması

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, paralel devlet iddialarıyla ilgili açıklamalarda bulundu

Cumhurbaşkanı Gül'den paralel devlet açıklaması
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Habertürk TV Genel Yayın Yönetmeni Erhan Çelik'in yönetiminde gazeteciler Fehmi Koru ve Ruşen Çakır'ın sorularını yanıtladı.

Gündeme dair konuşan Abdullah Gül, paralel devlet iddialarına da değindi.

'AYRI YAPILANMALAR ASLA OLMAZ'

Gül, paralel devlet iddialarıyla ilgili, “Bir devlet içerisinde ayrı bir devlet olamaz, ayrı yapılanmalar asla olamaz. Devletin kurumlarında şartlara uygun her vatandaş çalışabilir. Ama onlar kanunlara kurumlara riayet edecek. Hiyerarşiye dikkat edecek. Bu hiyerarşi çerçevesinde, kanunlar çerçevesinde emirler alabilirler. Bunun dışında emir alma asla söz konusu olamaz. Böyle iddialara varsa bunlar araştırılır ortaya çıkartılır. Ekonomik konular da şeffaflık ne kadar önemliyse bu tip konularda da şeffaflık önemlidir. Bu tip iddialar ciddiyse bunlar araştırılır ve gereği yapılır” dedi.

'HÜKÜMETİN KARŞISINA ANCAK MUHALEFETİ KOYARIM'
Gül konuşmasının bir bölümünde ise şu ifadelere yer verdi: Hükümetin karşısına ben ancak muhalefeti koyarım. Hükümetin karşısına ben herhangi başka bir kurumu koyarak böyle bir denge kurmam. Devletin çalışma sistemini tanımayıp da herhangi başka bir dayanışma sistemi içine giren kurumlar varsa bunları ortaya çıkarmak hukuk düzeni içinde gereklidir. Burada cumhurbaşkanı olarak ben ne yapabilir. Dolayısıyla kimsenin afaki konuşmaması gerekir.

Parlamenter sistemde işlerin nasıl yürüdüğü bellidir. Ben üzerime düşeni tüm gücümle yapıyorum. Benim çalışmalarım aleni, açık olamaz. Ben hükümetle, meclis başkanıyla, mahkeme başkanlarıyla bir araya geldiğimde bütün bunları konuşuyoruz. Bütün kurumların ahenkli çalışması için ben gerekli uyarıları ve çalışmaları yapıyorum. Bunun ötesinde yürütme yanlış yapabilir. Yönetmelik mesela... Bunu doğru olduğunu düşünerek yapabilir. Ama Anayasa'ya uygun olup olmadığına Danıştay karar veriyor. Basın mensuplarının emniyete girişiyle ilgili karar da öyle. Danıştay'a gitti ve bozuldu.



Kaynak: İHA