Bdp’li İbrahim Ayhan Tahliye Edildi

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye kararının ardından cezaevinden çıkan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, davul zurna eşliğinde karşılandı.

Bdp’li İbrahim Ayhan Tahliye Edildi

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla tahliye edilen BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Diyarbakır D Tipi Cezaevi çıkışında kalabalık bir grup tarafından karşılandı. BDP’li Ayhan’ı cezaevi kapısında annesi karşıladı. Annesine sarılar hasret gideren Ayhan, kendisini bekleyen kabalığı selamdı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve BDP Milletvekili Nazmi Gür’ün de karşıladığı Ayhan’a büyük sevgi gösterisi yapıldı.

Ayhan, “Yıllardan beri demokratik Kürt siyasetine karşı gerçekleştirilen soykırım operasyonları sonucu ben ve benim gibi binlerce kişi içeride tutsak bulunmaktadır. Öncelikle kapalı kapıların ardında bıraktığımız yüzlerce arkadaşımızın selamlarını iletiyorum. Fiziken aranızda olmasalar bile, tüm yürekleriyle aranızda olduklarını bilmenizi ve bu duygularla mücadelenizi büyük bir inanç ve kararlılıkla destek dileklerini sizlere iletmemi istediler. Bu anlamıyla bizler, demokratik Kürt siyasetini yürütenler olarak, uzun bir süreden beridir siyasal mücadelemize yönelik teslim alma operasyonu sonucu zindanlarda tutulduk. Zindanlarda tutulmamızın temel nedeni Kürt sorununa yaklaşımdaki inkar, imha ve ret siyasetidir. Bugün gelinen aşamada her ne kadar sembolik olarak ben ve birkaç arkadaşımız serbest bırakılsa da halen zindanda binlerce arkadaşımız tutsak durumdadır. Arkadaşlarımız her ne sebeple olursa olsun, içerde tutulma sebepleri tamamen kendi kültürlerini, kimliklerini, varlıklarına sahip çıkma düşüncesinin dışında farklı bir amaçları yoktur. Zindanların kapısı açılmadığı, boşaltılmadığı sürece bizim tahliye olmamız, özgürlüğümüze kavuşmuş olmamızın hiçbir anlamı yoktur” dedi.

“Anayasa Mahkemesi’nin bizimle ilgili vermiş olduğu karar gecikmiş bir karardır” diyen Ayhan, “Tüm bu uygulamalar, günümüzde de tartışma konusu olan kimi odaklar tarafından demokratik Kürt hareketi başta olmak üzere, Türkiye’deki toplumsal muhalefete karşı, geliştirilen anti-demokratik ve faşizan uygulamalardan dolayı içeride kaldık. Bu uygulamalarda kaynaklı olarak, hukuk dışı yargılamalara tabi tutulduk ve bu yargılamalar neticesinde hakkımızda iddia edilen suçlamalarda temelsiz bir şekilde beklemektedir” dedi.

“KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNDE DİRENÇ ODAKLARI ENGEL OLUŞTURUYOR”
Ayhan, çözüm sürecine de değinerek, son dönemlerde yaşanan tartışmalarla bazı odakların çözüm sürecinin önünde engel oluşturduğunu dile getirdi. Türkiye’de Kürt sorunun demokratik ve barışçıl bir çözümü ve bu çözümü hizmet edebilecek, önünü açabilecek demokratik adımların atılması gerektiğini belirten Ayhan, “Özellikle son süreçte İmralı eksenli Abdullah Öcalan’ın öncülüğünde gerçekleştirilen barış ve çözüm sürecinin devlet tarafından ciddi bir şekilde ele alınıp, gereklilerinin acilen yerine getirilmesi gerekiyor. Türkiye’de son günlerde yaşanan tartışmalar gösteriyor ki, Kürt sonunun demokratik ve barışçıl çözümüne yönelik direnç odakları engel oluşturmaktadır

Son günlerde tartışma konusu olan yargı ve emniyette ortaya çıkan bir paralel devlet olarak bilenen bir takım odakların geçmişten beri AK Parti hükümetinin yürüttüğü siyasal ittifaktan dolayı başta Kürt halkı olmak üzere Türkiye’deki demokratik muhalefet üzerinde adete bir terör estirmişlerdir. Bizler bu estirilen terör neticesinde bugün mücadelemizi dört duvar arasında yürütmek durumunda kalmışız.

Tüm bu odakların, acilen ciddi somut adımlar atılarak tasfiye edilmesi gerekiyor. 4 yıl önce cezaevine nasıl girdiysem, halkımla beraber demokratik siyasal mücadeleyi verme noktasında hangi inanç ve kararlılık içerisindeysem şuan aynı inanç ve kararlılık içerisinde mücadelemi devam ettireceğim. Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunun çözümü demokratik bir ortama kavuşması için elimden gelen çabayı sonuna kadar yerine getireceğim” şeklinde konuştu.

Ayhan, yaptığı konuşmasının ardından cezaevinde kendisini karşılayanlarla beraber konvoy halinde BDP Diyarbakır İl Başkanlığına hareket etti.
Kaynak: İHA