Neslihan Hoca İmdada Yetişti

Torbalı’da bulunan Pancar Nezihe Şairoğlu Ortaokulu’nda Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Neslihan Baran, okula gönderilmeyen tüm kız çocukları için seferber olmuş durumda.

Dün okula gelmek istemeyen 6. sınıf öğrencisi Hatice Emine Uysal’ı Okul Aile Birliği üyeleri ile birlikte ikna eden Neslihan Hoca, “Bir kızımızı daha okulumuza kazandırmanın mutluluğu içerisindeyiz. Hatice öğrencimizin durumu farklı olsa da Pancar’da okula gelmeyen bir sürü kızımız var. Bunların bir çoğununun mevsimlik işçi olarak çalıştırıldığı düşüncesindeyiz. Ama ispat edemiyoruz. Çoğu öğrencinin ailesi bizlerle işbirliği yapmadığı için öğrencileri kazanamıyoruz. Şu ana kadar sadece Hatice’yi kazanabildik. O da ailesi ile işbirliği içinde hareket edebildiğimiz için oldu.” dedi.


‘HEM YURT HEM OKUL YOĞUNLUĞUNDAN DOLAYI OKULU BIRAKMA KARARI ALDIM’
Anneannesinin Ayrancılar’da bir kız yurduna göndermesi sonrası kafasının karıştığını ve yoğun tempoya dayanamadığı içinde okulu bırakmak istediğini belirten Hatice Emine Uysal, “3 ay kadar anneannemin tavsiyesi ile kız öğrenci yurdunda kaldım. Orada öğretmenler vardı. Bizlere hem derslerimiz ile ilgili olan konularda hem de dini konularda bilgiler veriyorlardı. Yurdun servisi beni okula getirip götürüyordu. Ama yurtta kaldığım için okuldaki derslerimin çoğundan geri kaldım. Hem yoğun çalışma ortamı hem de yurda gitmemden dolayı kafam karıştı ve okulu bırakmak istedim. Fakat Neslihan öğretmenim ve okul aile birliğinden gelen ağabeyler bana her konuda yardımcı olacaklarını söylediler. Bu da bana tekrar çalışırsam yapabileceğim güvenini verdi. Bende Neslihan öğretmenim sayesinde tekrar okula gelme kararı aldım.” şeklinde konuştu.

‘KIZ ÇOCUKLARININ OKUTULMAMASI BÜYÜK BİR SORUN’
Kız öğrencilerin okula gönderilmemesinden şikayetçi olan ve bu sebeple Okul Aile Birliği ile birlikte seferber olan Müdür Yardımcısı Neslihan Baran, “Toplumumuzun gelişebilmesi ve kalkınabilmesi için kız çocuklarının da okuması gerekmektedir. Fakat işin kötü yanı burada devamsızlıkları artan kız çocukları var. Ailelerine devamsızlık kağıdı göndersem de, okula davet etsem de bir sonuç alamadım. Bana her seferinde bahane olarak ‘İkna edemiyoruz. Gelmek istemiyor’ diyorlar. Aileler bizlerle işbirliği yapmadıkları için bu çocukları okula geri kazandıramıyoruz. Bu sebeple okula gelmeyen kız çocuklarının sayısı oldukça fazla. Hatta kız çocuklarının okula gönderilmeyip mevsimlik işçi olarak çalıştırıldıkları düşüncesindeyiz. Fakat bu şekilde çalışan çocuklar sigortasız yevmiye usulü çalıştıkları için işyerlerine kayıtları olmamalarından dolayı ispat edemiyoruz. Bir tek çalışmalarımız sonucu Hatice öğrencimizi geri kazandırabildik. Onunda sebebi kendi isteği doğrultusunda gelmemesi idi ve uzun uğraşlardan sonra bir şekilde ailesi ile birlikte ikna edebildiğimiz için kazanabildik. Ülke olarak kız çocuklarının okutulmaması büyük bir sorunumuzdur. Biz bunun mücadelesini burada veriyoruz. Gerekli yazışmaları yaparak kız öğrencilerinin okula devam etmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Velilerden de bu konuda destek bekliyoruz” sözlerini ifade etti.

Ayrıca Okul Aile Birliği üyelerinden Alper Sarıbaşak ve Özcan Duman’da maddi manevi olarak Hatice Emine Uysal’ın okuması için elinden geleni yapacaklarını ekledi. Böylece yapılan çalışmalar sonucu bir kız çocuğunun daha okula gelmesi sağlandı.

‘NESLİHAN HOCAYA VE OKUL AİLE BİRLİĞİNE TEŞEKKÜR EDERİM’
Kızını okula devam etmesi için ikna eden Neslihan Baran ve Okul Aile Birliği üyelerine teşekkür eden baba Ekrem Uysal, “Allah hepsinden razı olsun. Kızım okula gelmek istemiyordu. Ne yaptıysam ikna edememiştim. Neslihan hocamız ve Okul Aile Birliği’nden arkadaşlarla birlik olup ikna edebildik. Neslihan hocamız kızımla çok ilgilendi. Çok yardımcı oldu. Çok mutlu olduk. Artık kızım okula devam edecek. Umarım bu herkese örnek olur. Herkes çocuklarının okula gelmesi için çaba göstermelidir” dedi.

Kaynak: İHA