Bitlis'te İl Koordinasyon ve Planlama Toplantısı

Vali Veysel Yurdakul başkanlığında İl Koordinasyon ve Planlama Toplantısı düzenlendi.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Konferans Salonunda yapılan toplantıda konuşan Yurdakul, kentin maddi ve manevi açıdan kalkınması için koordinasyon ve planlama toplantılarının önem taşıdığını söyledi.

Bitlis'in kalkınması için çalışmalarının süratle devam ettiğini belirten Yurdakul, şöyle konuştu:
"Meteorolojik şartlar gereği karla mücadele çalışmalarımız devam ediyor. Ancak kış, proje hazırlığı yapılan bir dönemdir. Bunu bir altın fırsat olarak görüyoruz. Proje sunacak kurum ve kuruluşların, kışı iyi değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle 2013 yılında jeotermal konusunda sevindirici haberi aldık. Zorlu Holding, İzlanda firması ve diğer yerli paydaşlarımızla jeotermal protokolünü hazırladık. Protokolde 75 megavatlık 2 santral ön görülüyor. İlimizde toplam 150 megavatlık enerji üretmeyi hedefledik. Protokol kapsamında aynı zamanda bölgede 5 yılda 5 yıldızlı 5 otel yapmayı planlıyoruz. Green Park ve Oruçoğlu ile anlaştık. Haziranda Green Park Otelin açılışını yapacağız. Oruçoğlu'na ise yer tahsis çalışmalarımız sürüyor. Turizm imar planını bekliyoruz. Kalan 3 otel içinde Güral, Eren ve Limak Holding ile görüşmeler yapacağız. Bu yatırımları çok önemsiyorum."
Bitlis'te 10 bin işsizin bulunduğunu ve kentte yapılacak otellerde 5 bin kişinin istihdam edileceğini bildiren Yurdakul, böylelikle kentteki 10 bin işsizin yüzde 50'sine iş imkanı sağlayacaklarını kaydederek, otellerde çalışacakları Çalışma ve İş Kurumu fonları kapsamında eğiterek, iş hayatına entegre etmeyi planlarını belirtti.

Jeotermal enerjiyle seraları ve 10 bin konutu ısıtmayı hedeflediklerini ifade eden Yurdakul, "Türkiye özellikle doğalgaza çok büyük döviz harcıyor. Türkiye'deki cari açığının en önemli sebeplerinden biri de enerji ithalatı. Önümüzdeki hafta jeotermal enerji için İstanbul'da protokol imzalamayı planlıyoruz" dedi.

DAP idaresinin de artık GAP idaresi gibi aktif olmaya başladığını ve GAP eliyle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde milyon dolarlar harcanarak çok ciddi yatırımlar yapıldığını belirten Yurdakul, geçen yıl DAP'a sundukları 110 civarındaki projenin destek gördüğünü, Bitlis'in kalkınmasında sunacakları projelerin de desteklenmesini beklediklerini ifade etti.

2013 yılında DAKA'dan da ciddi şekilde faydalandıklarını ve kabul gören birçok projenin hayata geçirildiğini kaydeden Yurdakul, "DAKA'dan toplam 12 milyon lira destek aldık. Ayrıca OSB'nin de yatırımcılara tahsisi için çaba sarf ediyoruz. Bu konuda yaşanan 12 yıllık tartışmayı bir kenara bıraktık. Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaz ile yatırımcıları bölgeye davet edeceğiz. Sosyal hizmet projelerimiz de hızla devam ediyor" diye konuştu.

Ardından toplantıya katılan yatırımcı kurum ve kuruluşlar, sunumlarını yaptı.
Kaynak: AA