'Tilkiler Avlanıyor, Tarım Zarar Görüyor'

Tilkiler, yırtıcı kuşlar ve yılanların, kargaları avlayarak popülasyonlarının dengede kalmasına yardımcı oldukları, tilkilerin aşırı avlanması sonucunda dengenin bozulmaya başlayacağı ve karga nüfusunun hızla artacağı bildirildi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde öğretim üyesi olan, ekolog (ekoloji uzmanı) Doç. Dr. Özdemir Adızel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğa bütünlüğü içinde canlı ya da cansız bütün sistemlerin, sahip oldukları hassas denge durumunu sürdürmeye çalıştıklarını söyledi.

Tabiatta birçok doğal denge örneği bulunduğunu, bunlardan birinin de av-avcı (epizitlik) dengesi olduğunu belirten Adızel, "Bir ortamdaki av ve avcı sayısının dengede olması gerekir. Bu dengenin bozulması, bize çevre sorunu olarak yansır. İnsan etkisi sonucu günümüzde bu tarz çevre problemleri sık sık yaşanmaktadır" dedi.

Bu tarz av-avcı ilişkisinin karga türleri ile tilkiler, yırtıcı kuşlar ve yılanlar arasında yaşandığını vurgulayan Adızel, şöyle devam etti:
"Bu canlılar kargaları avlayarak popülasyonlarının dengede kalmasına yardımcı olurlar. Örneğin tilkiler aşırı avlanınca denge bozulmaya başlar ve karga nüfusu hızla artar. Ülkenin birçok yerinde bu şekilde sayıları artan kargalar özellikle tarıma büyük zararlar verebiliyor. Bu problemin örnekleri ülkemizin birçok yerinde yaşanmaktadır. Van civarında sayıları aşırı artan ekin kargaları tarımda sorun olmaya başlamıştır. Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesi civarında da başta kiraz üretici olmak üzere bölge çiftçileri, son yıllarda kestane kargası sayısında artış olduğunu ve ürünlerine önemli oranda zarar verdiğini bildirmektedir."
Tilkilerin doğal dengenin önemli unsurlarından olduğuna ve tarımsal üretim açısından mutlak korunmaları gerektiğine dikkati çeken Adızel, "Anadolu'da kışın çok sert geçtiği bu günlerde yaban hayvanları besin bulmak için yerleşim birimlerinin yakınlarına kadar inmek zorunda kalıyorlar. Bu zor dönemlerinde açık hedef haline gelebiliyorlar. Birçok kişi, faydalarını bilmedikleri tilkileri öldürebiliyor. Tilkilere, yırtıcı kuşlara ve yılanlara yaşama fırsatı tanımakla yaz aylarında tarım ürünlerinin bolluğunu görmek mümkün olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: AA