Kuş Gözlemcilerinin 'Ak Kuyruklu Kartal' Heyacanı

Köyceğiz'de kuş sayımı yapan gözlem ekibi, nesli tükenme tehlikesi altındaki ak kuyruklu kartal tespit etti.

Sert kış mevsiminin hakim olduğu Kuzey ve Orta Avrupa'dan göç eden farklı türlerdeki 10 binlerce su kuşu, kışı Muğla'daki Köyceğiz Gölü'nde geçiriyor. Doğa Derneği üyeleri, Milli Parklar Genel Müdürlüğünün desteğiyle sulak alanda kuş sayımı yaparak, yeni kuş türleri keşfediliyor.
Sayım çalışmasına katılan Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beraberindeki 7 kişilik ekiple yaptıkları çalışma sırasında teleskopla gördükleri ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ak kuyruklu kartalın kendilerini heyecanlandırdığını söyledi.

Kartalı çok uzaktan ancak teleskopla gördüklerini, ellerinde herhangi bir görüntü kaydı veya fotoğraf bulunmadığını ifade eden Eken, "Türkiye'de sadece 10 çift kaldığı bilinen ak kuyruklu kartalın kanat açıklığı 2,5 metreyi buluyor. Bu yırtıcı kuşların bir çiftinin de Köyceğiz Gölü civarında yaşadığını tespit ettik" dedi.

Ege bölgesinde Köyceğiz Gölü'nün su kuşları için çok önemli bir kışlık konaklama yeri olduğuna işaret eden Eken, "Özellikle çok soğuk kış günlerinde 10 binlerce su kuşu, Kuzey ve Orta Avrupa'dan iklimi daha ılıman olduğundan kışı geçirmek için buraya geliyor. Burada kış ortası kuş sayımını yaptık. Bu sayımı kuş gözlemcileri ve gönüllü arkadaşlarla yapıyoruz" diye konuştu.

- En fazla sakar meke ve tepeli patka türleri gözlendi
Havanın henüz çok soğumadığı için Köyceğiz Gölü'nde bu sene geçen yıllara oranla daha az kuş olduğunu dile getiren Eken, şöyle devam etti:
"Çok soğuk havalar henüz başlamadı, hala ılık bir hava var ancak gözlemlerimizde çok fazla kuş türü gördük. Bunların içinde sayısı en fazla olan kuş türü sakar meke. Bunun dışında karabatak, küçük karabatak, yeşilbaş ördek, kıl kuyruklu ördek, tepeli patka, elma baş ördek gibi pek çok ördek türünü bir arada gördük. Birçok balıkçıl türe de rastladık. En çok olan tür ise sakar meke ve tepeli patka türleri. Köyceğiz Gölü, Türkiye'nin diğer sulak alanlarına göre şanslı bir göl. Diğer göllere göre etrafında çok büyük doğa katliamını görmediğimiz iyi korunan bir yer ancak burada da yasa dışı avcılığın yoğun olarak yapıldığını bir gerçek."
- "Su kuşu sayımı dünyada 50, Türkiye'de 20 yıldır yapılıyor"
Kamu görevlilerinin gerekli tedbirleri almasına rağmen bölgede zaman zaman kaçak avcılığın yapıldığını anlatan Eken, Köyceğiz Gölü'nün dünyada benzerinin olmadığını savundu.
Köyceğiz Gölü ve Dalyan deltasının oluşumunun çok ilginç olduğunu anlatan Eken, "Burası, nemli ve sıcak bir iklimi olması nedeniyle su kuşlarının yanında nil kaplumbağası gibi çok nadir türlerin bulunduğu, kumsalında carettaların ürediği nadir yerlerden biri. Türkiye'nin ve dünyanın gözbebeği. İyi korunan bir yer ama daha iyi olabilir. Umarım bizim çalışmalarımız da buna katkı sağlar" şeklinde konuştu.

Kış ortası su kuşu sayımlarının dünyada 50, Türkiye'de de 20 yıldır kesintisiz yapıldığını bildiren Eken, bütün Kuzey yarım küredeki su kuşlarının sayılarının toplanıp, Dünya Sulak Alanları Koruma Kuruluşuna gönderildiğini söyledi.

Sayımlarla her yılın ortası gelmeden kuzey yarım kürede kaç kuş yaşadığını, sayılarındaki değişmeyle ilgili küresel ölçekte bir fikir sahibi olunduğuna işaret eden Eken, "Bu çalışmalarla dünyadaki kuş sayısını öğrenmiş oluyoruz. Sayılarındaki değişmeyi, insanların bıraktıkları izleri anlıyoruz. İnsanların dünya üzerindeki sulak alanları nasıl tahrip ettiği konusunda kuşlar bize inanılmaz bilgiler veriyor" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA