Kayseri'deki kazada korkunç gerçek

Kayseri’de bir yolcu otobüsü kar ve buzlanma yüzünden uçuruma yuvarlandı, 21 kişi feci şekilde can verdi. Otobüsün sadece arka tekerlerine kış lastiği takıldığı, ancak onların da yüzde 50 daha ucuza mal edilen kaplama lastikler olduğu ortaya çıktı.

Kayseri'deki kazada korkunç gerçek
İstanbul'dan önceki gün saat 13.00'te Muş'a gitmek üzere yola çıkan yolcu otobüsü gece saat 02.30'da Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinin Olukkaya mevkiine geldiğinde, kar yağışı, buzlanma ve sisin de etkisiyle direksiyon kontrolünü yitirdi. Şarampole yuvarlanan otobüs, karşı şeride geçip yol kenarında eğimli arazide devrildi.

ALTINDA KALIP EZİLDİLER
Kazada bazıları otobüsün altında ezilenler olmak üzere 13'ü erkek, 7'si kadın, 1'i çocuk 21 kişi yaşamını yitirdi, aralarında otobüs şoförünün de bulunduğu 29 kişi yaralandı. Haber alınır alınmaz kaza yerine çok sayıda ambulans ve sağlık ekibiyle kurtarma ekibi sevk edildi. Yaralılar, Kayseri ve Pınarbaşı'ndaki hastanelere kaldırılarak tedaviye alındı.

KABAK LASTİĞE YENİ KILIF
Vatan'ın haberine göre; otobüste yapılan detaylı incelemede, sadece arkadakilerin lastiklerin kar lastiği olduğu belirlendi. Ancak onlar da kaplama çıktı. Otobüsün 2013 model olmasına karşın, arka lastiklerinin 2011 yılına ait ve kaplama yapılmış kış lastiği olduğu tespit edildi. Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve Emniyet Müdürü Mustafa Aydın da lastiklerin 2011 yılına ait kaplama yapıldığını doğruladı. Aşınmış lastiğin sırtının yenilenmesi anlamına gelen lastik kaplama, maliyetleri düşürdüğü için birçok kişi ve firma tarafından tercih ediliyor. Kış lastiklerinin sıfırı piyasada yaklaşık 1.400 TL'ye satılırken, kaplama lastikler 700 TL'ye mal oluyor.


HER LASTİĞE KAPLAMA YAPILMAZ
Uzmanlar, standartlara uygun yapılmayan kaplama lastiklerin kazaların en önemli nedenlerinden biri olduğunu belirtirken, Türkiye'de kaplama işi yapan 250 civarında iş yeri olduğunu ama bunlardan 20'ye yakınının standartlara uygun kaplama yaptığını belirttiler. Özellikle maliyeti düşük merdivenaltı yerlerde kalitesiz malzemeler kullanılarak kaplama yapıldığının altı çizilirken, her lastiğin kaplama yapılamayacağını vurgulandı.

YAĞIŞTA RİSKLİ
Uzmanlar kaplamanın iki türlü yapıldığını belirtirken yüzeyi aşınmış lastiğe dış yüzeyi dişli başka bir lastik yüzeyinin ıstılıp presleme yöntemiyle kaynaştırılması şekline sıcak kaplama deniyor. Bu kaplama işleminin yapıştırma yöntemi ile yapılmasına ise soğuk kaplama deniliyor. Uzmanlar sıcak ve soğuk kaplamanın ağır vasıtalarda tercih edildiğini belirterek kaplama lastiğinin yazın ve yağmurlu havalarda kullanılamadığının da altını çiziyor.