Eğitimde Bulgar-türk Dostluğu

Bulgaristan, bir çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da Türkiye ile işbirliği yapmaya devam ediyor.

Eğitimde Bulgar-türk Dostluğu
İşbirliği kapsamında Bulgaristan'ın çeşitli ortaokullarda eğitim gören 30 öğrenci Leonardo Da Vinci Prgramı kapsamında Edirne'de Toyoto, Opel ve Ford'un servislerinde staj yapacaklar. Aynı zamanda Edirne'de teknik lisede eğitim gören öğrencilerle de kaynaşma imkanı bulacak olan Bulgaristan öğrencileri, stajların sonunda sertifika kazanma şansı bulacak.

Edirne Tuzcular Otomotiv Toplantı Salonunda gerçekleşen protokole Bulgaristan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mukaddes Nalbant, Sofya Kütüphanecilik ve İletişim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stoyan Dençev, Krumovgrad Meslek Lisesi Müdürü Mühendis Petro Petkov, Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan'da katıldı.

Protokol ile Bulgaristan'dan gelecek 5 öğrenci 3 hafta Edirne Ford Tuzcular Otomotiv'de staj eğitimi alacak.

Bulgaristan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mukaddes Nalbant, yaptığı açıklamada Bulgaristan ve Türkiye arasında eğitim konusunda ciddi işlerin yapıldığına dikkat çekerek, "Ben öncelikle Toyoto, Opel ve Ford’a bizim öğrencilerimize kapılarını açtıkları için teşekkür ediyorum. Avrupa Birliği Projelerinde epey uzmanlaşmışız. Şuna inanıyorum ki bu projeler çok başarı ile sonuçlanacaktır. Bu proje eğitim dışında iş alanında da iki ülke arasında yeni projelere öncülük edecektir. Eğitim alanında yapacağımız yeni atılımlarda iki ülke arasında yapılan işbirliği büyük katkılar sağlayacaktır. Aynı zamanda ortaokulların dışında üniversite arasında da işbirliği söz konusu bu sebeple heyetimizde çok değerli bir rektörümüz bulunuyor" dedi.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan ise Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 7 projelerinin devam ettiğini belirterek, her alanda bu faaliyetlerin devamını istediklerini kaydetti.

Leonardo Da Vinci programı kapsamında uygulanan proje ile öğrencilerin Edirne'ye geleceğini söyleyen Özcan, "Mart ayında 30 öğrenci geliyor. 3 tane servisimizde staj yapacaklar. Bizde bu gelen öğrencilere Edirnemizin tanıtımını yapacağız. Buradaki teknik lisedeki öğrencilerimizle gelen öğrencilerimizi de buluşturacağız. Bu yapılan iş son derece faydalıdır. Bu tip faaliyetler iki ülke arasındaki bağı da arttıracağına inancım tamdır" dedi.

Sofya Kütüphanecilik ve İletişim Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Stoyan Dençev, 10 seneye yakın bir süredir Türk-Bulgar ilişkilerine önem verdiğini Üniversiteler arası işbirliğinde de bulunduğunu ifade ederek, "İlk çalışmamız Türkiye’de bulunan kiliselere yönelik oldu. Daha sonra Trakya Üniversitesindeki Bulgar buluşma noktasını icra ettik. Bunlar benim için şanstır. Sayın Edirne Valisi'nin Bulgaristan ziyaretinin öncülüğünü de yaptım. Vali Türkiye ve Bulgaristan için önemli görüşmeler kaydetti.

Benim Üniversitem ile Trakya Üniversitesi arasında 5 yıllık bir protokol imzaladık. Bu program kapsamında Bulgaristan'dan Türkiye’ye gelecek öğrencilere şimdiden başarılar diliyorum" dedi.

Krumovgrad Meslek Lisesi Müdürü Mühendis Petro Petkov, yaptığı açıklamada şunlara yer verdi. "Bugün yapılacak imza töreninde Sayın Bakanımızın, Rektörümüzün, Milli Eğitim Müdürümüzün ve Tuzcular Otomotiv Genel Müdürünün aramızda olmasından son derece memnunum. Öğrencilerimizin bu programa katılmasından dolayı çok mutluyum. Geçen yıl da bu program yapılmıştı. Bize o zamanda şimdiki gibi çok destek olunmuştu. İş ortamında bizim öğrencilerimize çok güzel eğitim verdiler"
Edirne Ford Tuzcular Otomotiv Genel Müdürü Ertuna Bilgiç, Bulgar öğrencilerin eğitim alması için Ford Tuzcular Otomotiv ailesi olarak her zaman işbirliği yapmaya gayret ettiklerini belirtti

Edirne Ford Tuzcular Otomotiv Genel Müdürü Satış Sonrası Hizmet Koordinatörü Coşkuner Başar ise "Avrupa Birliği Eğitim Projeleri kapsamında Leonardo Da Vinci projesi çerçevesinde ülkeler arasında zaman zaman öğrenci değişim programları uygulanıyor. Bizler de bu eğitim çerçevesinde Bulgaristan’dan stajyer öğrenci kabul ediyoruz. Bulgaristan’dan gelecek öğrencilerimiz teknik lise okuyorlar. Şirketimizin servis bölümünde 5 öğrenci 3 hafta süreyle aktif staj yapacaklar. Bugün bu programın imza törenini gerçekleştiriyoruz. Bu proje ülkemizin tanıtımına da katkı sağlayacak. Geçen yıl yapılan staj programından sonra öğrencileri verdiğimiz sertifikalar sayesinde Bulgaristan dışındaki Avrupa Birliği ülkelerde kolayca iş bulduklarını öğrendik. Bunun için teşekkür aldık" dedi.

Kaynak: İHA