Karnelerini Alıp 'Uzaya' Gidecekler

Dünya'da sadece ABD, Kanada ve Türkiye'de bulunan uzay kampı, yarıyıl tatilinde uzayı keşfetmek isteyen öğrencilerle doldu.

Çocuklara uzay bilimleri ve teknolojileri alanlarında eğitim verilen Uzay Kampı Türkiye'nin, yarıyıl tatiline giren öğrenciler için sunduğu beşer günlük programların yoğun ilgi gördüğü bildirildi.

Uzay Kampı Türkiye Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Yasemin Bahadır Güzelcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aylar önce başlayan rezervasyonlarla yarıyıl tatilindeki ilk hafta programı için kontenjanın dolduğunu, ikinci hafta için ise az sayıda yer kaldığını söyledi.


Yurt dışından da ilgi gören kampa sömestr döneminde daha çok Türkiye'den talep olduğunu belirten Güzelcan, 9-15 yaş arası çocuklara karne tatilinde farklı bir deneyim yaşattıklarını söyledi.

Güzelcan, anne ve babaların tatilde eğlenceli vakit geçirecek çocuklarının aynı zamanda yeni bilgiler edinmesini de istediğine dikkati çekerek, kampta sunulan programlarla okulda öğrenilen bilgilerin de desteklendiğini söyledi.

Kampta, kurulduğu 2000 yılından bu yana 130 bin civarında çocuğu konuk ettiklerini kaydeden Güzelcan, "Bir haftalık otel konaklamasıyla karşılaştırdığınızda hemen hemen aynı fiyata astronot eğitimi alıyorlar, farklı kültürlerden arkadaşlar ediniyorlar, bireysel sorumluluk alıyorlar. İngilizce programlarımızda dillerini geliştirme şansları oluyor. Farklı ülkelerdeni illerden katılımcılar arasında kültürel bağlar kuruluyor" diye konuştu.

- Tatil günlerini nasıl geçirecekler?
Kampa katılanlar Türkçe ve İngilizce sunulan programlarda, NASA dizaynlı eğitim simülatörleriyle uygulamalı uzay bilimleri eğitimi alacak. Fen ve uzay bilimleri alanlarında etkinliklere katılacak çocuklar, uygulamalı astronomi eğitimi alıp, bilimsel deneyler yapacak.
Öğrencilere uzayda yaşama ve çalışmaya ilişkin, örneğin ''uzayda yemek yeme, uzay mekiğinde uyuma, uzayda gündelik ihtiyaçların karşılanma, astronotların uzayda yemeleri için özel hazırlanmış gerçek yiyecekleri yakından tanıma'' gibi bilgiler verilecek. Uzay giysilerini tanıyacak öğrenciler, simülatör yardımıyla Ay'da yürüyüş ve Mars'ı araçla gezme şansı bulacak. Ayrıca mekik komutanı, pilot, uçuş yöneticisi gibi gerçek uzay mekiği görevlerinde yer alan pozisyonlara yerleştirilerek uzay uçuşu görevi eğitimi alacak, 1 saatlik sanal uzay uçuşu yapma imkanı bulacak.
Kaynak: AA