Toplu Taşıma Sürücü Eğitim Programı Devam Ediyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Toplu Taşıma Sürücü Eğitimi Programı kapsamında il genelindeki toplu taşıma sürücülerine yönelik geçen yıldan bu yana eğitimler kesintisiz olarak devam ediyor.

Toplu Taşıma Sürücü Eğitim Programı Devam Ediyor

Özel halk otobüsleri, servisler ve belediye otobüsü sürücülerine yönelik verilen eğitimler, şoför ile yolcular arasında sağlıklı iletişim kurulması, öfke kontrolünün sağlanması, yönetmeliklere uyulması, sürüş teknikleri ve profesyonel sürücü davranışları gibi önemli konuları kapsıyor. Bu eğitimler sayesinde toplu taşımada şoförlere yönelik yolcu şikayetlerinde gözle görülür bir azalma yaşanıyor.

Toplu taşıma sürücülerinin iki yılda bir eğitimlerini güncellemeleri gerekiyor. Sürücüler alanında uzman kişiler tarafından sadece teoride değil, uygulamalı olarak da eğitim alıyor. Program kapsamında eğitimin yeterliliği, kalitesi, sürücü üzerinde bıraktığı izler ölçülüyor, eğitim sonrasında yapılan sınavın sonuçlarıyla da sürücülerin düşünceleri değerlendiriliyor.

Toplu taşıma sürücülerinin verilen eğitimler sonrasında ilk andaki görüşleri, tutumları ve düşüncelerinin kişiye göre değişmekle beraber farklılaştığı görülüyor. Karşılarında onlarla ilgilenen, sorularına cevap veren ve gelişmeleri için uğraşan birilerini görmeleri şoförleri memnun ederken, Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na gelen sürücü şikayetlerinde de önceki yıllara göre ciddi azalmalar yaşanıyor. Ayrıca, eğitim sonrasında toplu taşıma sürücülerine Katılımcı Eğitim Değerlendirme Anketi yaptırılarak verilen eğitimler değerlendiriliyor.

Toplu Taşıma Sürücü Eğitim Programı’na katılan şoförlere uzman kişiler tarafından, "Yolcu-sürücü ilişkileri, halkla ilişkiler ve stres yönetimi, Güvenli sürüş ve ekonomik sürüş teknikleri, İlk yardım ve acil müdahale teknikleri, Toplu taşıma araçlarında genel İngilizce, Toplu taşıma araçlarında genel güvenlik, Trafik mevzuatı, Ulaşım ve toplu taşıma mevzuatı’’ gibi konularda eğitim veriliyor. Bu eğitimlerin ardından ise genel değerlendirme anketi ve ölçme sınavı yapılıyor.
Kaynak: İHA