Derince Limanı'nın Özeleştirme İhalesi

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Derince Limanı'nın özelleştirme ihalesine ilişkin, "Liman mutlaka özelleştirilmeli, bu yapılırken de mutlaka yerel partnerler bunun içerisinde olmalı. Yerel partnerlerde bu süreçleri hızlı yönetmek için pozisyon almalı diye düşünüyorum" dedi.

Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, limanın, Türk ekonomisine ve kente kazandırılması gerektiğine işaret etti.
Son günlerde Türkiye'de yaşanan olayların, özelleştirme sürecinde firmaları temkinli davranmaya ittiğine dikkati çeken Özdağ, "Dövizin yükselişi ve piyasadaki insanların öngörüsü gibi nedenler böyle bir sıkıntı yaşanmasına neden oldu. İşletme hakkının verilmesini uzatsalardı yani 36 yıl değilde 49 yıla çıkarsalardı. İhale komisyon başkanı 516 milyon dolarla başlatınca zaten diğer arkadaşlar da çekildi" diye konuştu.

Özdağ, limanın daha da cazip hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, "Limandan gelecek gelirden daha çok limanın şehre ve ülkemize vereceği katkıyı gözönüne almalıyız. Özelleştirme paketinin içerisine mutlaka ama mutlaka otoban bağlantısı koyulmalıdır. Demiryolunun havayolu bağlantısı da sağlanmalıdır. Liman mutlaka özelleştirilmeli, bu yapılırken de mutlaka yerel partnerler bunun içerisinde olmalı. Yerel partnerler de bu süreçleri hızlı yönetmek için pozisyon almalı diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Limanda, 450-500 milyon dolarlık bir yatırımın ön görüldüğünü bildiren Özdağ, yatırımın belli bir süre kapsamında yapılabileceğini kaydetti.

Özdağ, limanın bir an önce devreye girmesi gerektiğini belirterek, yetkililerin limanla bağlantı yollarını sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.
- KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise açık artırmada başlangıç tutarının 516 milyon dolar olarak belirlendiğini ancak bunun kabul edilmediğini söyledi.

Dövizde yaşanan değişimlerden sonra ihalenin ertelenmesini istediklerini anlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
"Bu ihalenin daha sonra yapılması daha doğru olacaktı. Çünkü toplamda 25 kişi ihale şartnamesi almıştı sadece 6'sı katıldı.

Bu da tabii ki rekabeti azaltır. Dövizdeki yükseliş, istikrarsızlık belirtisi olarak algılandığı için sorun. Belki direkt döviz kurunun oynaması bu ihale sürecinde çok etkin değil ama döviz kurunun oynaması istikrarsızlık olarak algılanıyor. Yani yarın ne olacağı bilinmediği için firmalar tedirgin."
Kaynak: AA