Tmo Genel Müdürü Mesut Köse Açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse, “Ülke genelinde meteorolojik kuraklık var; ancak tarımsal kuraklık söz konusu değil” dedi.

Tmo Genel Müdürü Mesut Köse Açıklaması

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Mesut Köse, Gaziantep Genç İşadamları Derneği’ni (GAGİAD) ziyaret ederek, bazı bakliyatların fiyatlarında yaşanan yükselişleri ve ülke genelinde yaşanan kuraklığı değerlendirdi. Köse, “Son günlerde belli gıda ürünlerinde bir hareketlilik var biliyorsunuz bakliyat başta olmak üzere pirinçte aynı şekilde ve patates konusunda tabi belli dönemlerde üretimi az olan ürünler. Türkiye’de arz açığı olduğu zamanlarda fiyatlar bir miktar yukarı çıkabiliyor. Ama makul olan düzeylerinde dışında biraz daha ürün sahiplerinin ‘daha fazla kazanç elde etmesi çabası ile yani biraz daha fazla para kazanabilir miyim?’ düşüncesi ile stok tutmalarında kaynaklanan biraz daha ürünü bekletip daha yüksek fiyatla satma düşüncelerinden kaynaklanan fiyat yükselişleri olabilir. Bu belki bir ölçüde de normal ticaret yapan insanlar için. Ama bu fiyatların bizim beklediğimizden daha fazla artmasına neden olabiliyor” dedi.

Bu yıl Türkiye’de 900 bin civarında çeltik üretimi olduğunu ve bazı firmaların ellerinde pirinç tuttukları için pirinç fiyatlarında bir miktar artış olduğunu söyleyen Köse, “Bu yıl Türkiye’de 900 bin civarında bir çeltik üretimi oldu. Piyasa stoklarını dikkate aldığımız zaman; esasında Türkiye’nin ihtiyacına yetebilecek miktarda bir pirinç stokunun olduğunu görüyoruz. Bir kısım firmaların pirinç fiyatlarını yüksek açıklamasından dolayı bu yüksek fiyat seyrinin devam edeceği düşüncesi ile ellerindeki üreticilerin tüccarların ve bir kısmı firmaların ellerinde stok tutmalarından dolayı pirinç fiyatlarında bir miktar yükseliş oldu. Ama bizim müdahale stoklarımız mevcut olduğu için çok hızlı bir şekilde elimizdeki stokları düşük fiyatla öncelikle toprak mahsulleri ofisi satış noktalarında sürat ile satışa açtık. O günden beri 2 buçuk TL ‘Osmancık pirinci’ dediğimiz bu Türkiye’deki pirincin yüzde 80'ine denk gelen pirinç miktarı ve genel olarak insanların tükettiği orta taneli pirinci satıyoruz” dedi.

Pirinç piyasalarının daha fazla artmasına müsaade etmeyeceklerini kaydeden Köse, şu şekilde konuştu:
“Pirinç piyasalarının daha fazla artmasına biz müsaade etmeyeceğiz. Müdahalelerimizi artıracağız gerekirse stoklarımızı takviye etmek için iki parti halinde çeltik ithalatı ve bir partide pirinç ithalatı antlaşmamızı yaptık. O pirinçler ve çeltiklerde yolda Türkiye’ye geliyor. Bunlara çok ihtiyaç olmayacak ama stoklarımızda yer alacak gerektiği zaman piyasaya yoğun bir şekilde süreceğiz.”
Ülke genelinde meteorolojik bir kuraklığın olduğunu ancak bunun henüz tarımsal kuraklık boyutuna ulaşmadığını aktaran Köse, “Ülke genelinde meteorolojik kuraklığın yaşandığı ancak henüz tarımsal kuraklık boyutuna gelinmediği tespit edilmiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan Ekim, Kasım ve Aralık ayları kümülatif yağışlara göre sadece iç Anadolu, Doğu Anadolu, Orta Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi’nin orta ve doğu kesimlerinde meteorolojik kuraklık görülmek ile birlikte ülke genelinde tarımsal kuraklık söz konusu değildir. Ülke genelinde kış mevsiminin yaşanması ve bitkinin su ihtiyacının minimum seviyede olması nedeni ile meteorolojik kuraklık yaşanan bölgelerde dahil olmak üzere tarımsal kuraklıktan söz etmek için henüz erken olduğunu söylüyor uzmanlarımız” diye konuştu.

Kaynak: İHA