Elize Anlaşması'nın 51. Yıldönümü

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, "Fransa ile Avrupa'nın entegrasyonunu ileri taşıdık ve bugün politik ve toplumsal olarak ayrılmamak üzere sıkıca bağlandık" dedi.

Almanya ile Fransa arasında imzalanan Elize Anlaşması'nın 51. yıl dönümü vesilesiyle Alman Kültür Merkezi'nde resepsiyon düzenlendi.

Büyükelçi Pohl, yaptığı açılış konuşmasında, iki ülke arasında yüzyıllarca süren düşmanlığın 1963 yılında imzalanan Elize Anlaşması ile sona erdiğine dikkati çekerek, "Birinci Dünya Savaşı, 20| yüzyılın büyük felaketidir. Eski Avrupa, sadece dört yıl içinde harap edilmiş, milyonlarca insan hayatını kaybetmiştir. Bu boyuttaki savaşı dünya o güne kadar görmemiştir" ifadelerini kullandı.
Almanya'da Birinci Dünya Savaşı'nın yıldönümü nedeniyle bir çok etkinlik düzenlenmekte olduğuna değinen Pohl, "Eski kalıplaşmış düşünce örneklerini yıkarak, Fransa ile Avrupa'nın entegrasyonunu ileri taşıdık ve bugün politik ve toplumsal olarak ayrılmamak üzere sıkıca bağlandık" diye konuştu.

Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ise yaptığı konuşmada, geleceği düşünmenin ve bilinçli olarak birbirine yanaşmanın, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından herkesin ulaşmak zorunda olduğu hedefleri bulunduğunu vurgulayarak, "Bu sadece siyasetçilerin işi değildir. Hepimizin görevidir" dedi.

Program, Bernard Tavernier'in "Kaptan Conan" isimli film gösterimiyle devam etti ve devamında diplomatik misyon temsilcilerinin katıldığı resepsiyonla sona erdi.
Kaynak: AA