Ukrayna'daki Gösteriler

Siyasi krizin sürdüğü Ukrayna'da Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, muhalefete görüşme çağrısında bulundu.

Muhalefetteki Batkivşçina (Vatan) Partisi lideri Arseny Yatyenyuk, Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in kendisini arayarak görüşme çağırısında bulunduğu bildirildi.

Telefon görüşmesine ilişkin açıklama yapan Arseny Yatsenyuk, Devlet Başkanı Yanukoviç'in görüşmelere başlamaya hazır olduklarını söylediğini kaydetti.

Görüşmeye ilişkin bir açıklama yapan UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitali Kliçko da telefon görüşmesini doğrularken, Devlet Başkanı'nın siyasi krizden çıkış için bir komisyonu kurulması sözü verdiğini kaydetti.

- Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri görevlendirildi -
Öte yandan Devlet Başkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada Viktor Yanukoviç'in krizden çıkış için Devlet Başkanlığı İdaresi ve hükümet yetkililerinin katılacağı bir çalışma grubu kurulması talimatıyla Milli Güvenlik Kurulu Sekreteri Andrei Kluev'i görevlendirdiği bildirildi.

Ukrayna'daki politik krizin sona erdirilmesi için daha önce muhalefet ve hükümet temsilcilerinin de katıldığı iki yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirilmiş, toplantılardan ilkine Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç katılırken, ikinci toplantı hükümet temsilcileri ve muhalefetin katılımı ile düzenlemişti.
Pazar günkü sokak olaylarının başlamasının ardından muhalefetteki UDAR (Darbe) Partisi lideri Vitaliy Kliçko, Devlet Başkanı'nın rezidansına gitmiş, polis kordonunu geçen Kliçko, Yanukoviç'i halkın taleplerine kulak vermeye çağırmıştı.
Kiev'de hafta sonu düzenlenen "Halk Meclisi" isimli mitingde, geçen hafta mecliste kabul edilen yasal düzenlemeler protesto edilmiş, miting sonrasında hükümet binalarının bulunduğu Gruşevskogo Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçen kalabalık ile polis arasında çatışma çıkmıştı.
Ukrayna Parlamentosunda gösterilerde maske ve kask kullanılmasını yasaklayan düzenlemenin de bulunduğu 10 yasa değişikliği kabul edilmiş, oylamanın el kaldırma usulü ile yapılması Avrupa Birliği ve ABD'den tepki görmüştü.
Kaynak: AA