Meski 2014'e Hazır

İçel Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürü Kamil Ülgen, yeni 'Büyükşehir' yasasının çıkmasının ardından Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma yaptıklarını belirterek, "En uzak köyümüz olan Anamur’un Lale Köyü'ne bile nasıl hizmet vereceğimizin planlamasını yaptık, kişilere kadar belirledik.

Meski 2014'e Hazır
Hatta önümüzdeki 25-30 yılı kapsayacak işlerin tamamını belirledik" dedi.


2013 yılındaki çalışmalar ile 2014 yılı hedefleri konusunda İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Genel Müdür Kamil Ülgen, 2013 yılındaki hedeflerinin tam istedikleri anlamda tutmadığını ifade ederek, "Tabi bu bize bağlı olaylardan gelişmedi. Dış kaynaklı işlerde biraz tutturamadık. Dış kaynaklı işlerde krediyi aldığımız için biz dışa bağımlı oluyoruz. Parayı veren kuruluşun her istediğini yapmak zorundayız. Bundan dolayı hedeflediğimiz işlerden olan Mezitli Atıksu Arıtma Tesisi'nin ihalesinin bitiremedik ve inşaata başlayamadık. Tece-Davultepe kanalizasyon işinin ihalesini bitirdik ama işe başlamak 2014 yılına kaldı. Bunlardan dolayı istediğimiz hedefe ulaşamadık. Bu genede bizden kaynaklanmadı" diye konuştu.

"İÇME SUYUNDA YÜZDE 99 BAŞARI SAĞLADIK"
Hedeflerinin içme suyunda susuz, sorunlu yer bırakmamak ve her yerleşimin kanalizasyonunu yapmak olduğunu kaydeden Ülgen, "İçme suyunda yüzde 99 oranında başarılı olduk. Ufak tefek yerlerde sorunlar var ancak bunu hızlı bir şekilde çözebiliriz. Ama kanalizasyonda bunu bu şekilde yaptık diyemem. Kanalizasyon çalışmaları maliyeti yüksek yatırımlardır. Dış krediye bağlı olarak yaptığımız, kendi imkanlarımızla yaptığımız bir çok yerler var. Bunlardan dolayı kanalizasyonda programımızın gerisindeyiz. Tabi bu ne kadar para o kadar iş ona dayanıyor. 2013 yılında 185 milyon civarında bir bütçemiz vardı. Bütçeyi aşmadık ama düşündüğümüz yatırımlar haricinde yüzde 95 seviyesinde isabet kaydettiğimizi görüyoruz, gelirlerimizde bir hassa. Çok büyük başarılar elde ettik. Yatırımlarımızda dış kaynaklarla elde ettiğimiz çalışmalarda bir sorun yaşadık. Yani yatırımlarda tahmin ediyorum yüzde 75 civarında gerçekleştirme var, yüzde 25 gerideyiz" şeklinde konuştu.

"KANALİZASYON ŞEBEKESİ İÇİN ÖNCE ARITMA TESİSİ YAPILMASI GEREKİYOR"
Kanalizasyon işinin Türkiye'de büyük bir sorun olduğunun altını çizen Ülgen, "Türkiye'nin bu sorunu gidermesi için 70 milyar Euro'lardan bahsediliyor. Bunu da önümüzdeki 5 yılda bitirme imkanı yok. Kanalizasyon şebekesi için önce arıtma tesisi yapılması gerekiyor. Arıtılmadan kanalizasyon yapmak doğayı belli bir yerde topluca kirletmeye benzer. Öncelikle arıtma tesisini yapacağımız yerlerin kanalizasyonunu bağlıyoruz. Şu anda 4 tane arıtma tesisi gerekiyor. Bir de mevcut arıtmaların elden geçirilmesi lazım. Olanlarda sağlıklı işletilmediğinden kullanılamaz hale gelmişler. Bunların geliştirilmesi, aynı bizim Karaduvar'da bulunan biyolojik arıtma tesisinin ayarına getirmemiz lazım. Bunların tümünün projesi var. Önce arıtma tesisi yapılacak, buna bağlı olarak kanalizasyon şebekeleri yapılacak" dedi.

"2014 VE SONRASINA MESKİ OLARAK GEREKEN HER ŞEYİ YAPTIK"
Yeni 'Büyükşehir' yasasının çıkmasının ardından çalışmalara başladıklarını vurgulayan Ülgen, "Türkiye'ye örnek olacak çalışmalar yaptık. Şu anda çalışmaların sonucuna geldik. Raporlarımız bağlandı. Her birimin ne yapması gerektiğine dair projelerimiz hazır. En uzak köyümüz olan Anamur’un Lale Köyü'ne bile nasıl hizmet vereceğimizin planlamasını yaptık, kişilere kadar belirledik. Bunun çalışmaları bitti. Bu yetmedi kaynak çalışmalarını, teknik çalışmalarını nerede ne eksiğimiz var bunları da belirledik. Bu çalışmayı da bize İçel Üniversitesi yaptı. Onun raporları da elimizde. Yani 2014 ve sonrasında ki yapılacak 25-30 yılı kapsayacak işlerin tamamını belirledik. Önem sırasına göre bunların proje çalışmalarını en yakın zamanda başlatacağız. Biz hazırız. 2014 ve sonrasına MESKİ olarak gereken her şeyi yaptık" ifadelerini kullandı.

Ülgen, 2014'ün ilk 4 ayı için 284 milyon TL bütçenin hazırlandığını belirterek, Nisan ayında seçilecek Belediye Başkanının da görüşleri doğrultusunda yeniden bütçenin oluşturulacağını söyledi.

Ülgen, tahmini olarak MESKİ'nin 2014 yılında 400-450 milyon TL gibi bir bütçeye sahip olacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA