Kudüs Komitesi 20| Dönem Toplantısı

Fas'ın Marakeş kentinde iki günlüğüne toplanan Kudüs Komitesi 20| Dönem Toplantısı sonunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir mektup gönderilme kararının alındığı bildirildi.

BMGK'ye gönderilmesi kararlaştırılan mektupta, İsrail'in Kudüs'te yaptığı hak ihlalleri konusunda konseyden sorumluluğunu yerine getirmesi istenirken, son zamanlarda meydana gelen şiddet olaylarının engellenmesi için gereken tedbirlerin de alınması istendi.
Buna paralel olarak, komisyon, İsrail'in Kudüs ve Batı Şeria'da yapmayı planladığı yasa dışı yerleşim birimlerinin durdurulmasını, Filistin halkını tahrik edici, kışkırtıcı eylem ve tutumlardan uzak tutulması için İsrail'e baskı yapılmasının gerekliliği vurgulandı.
ABD'nin öncülüğünde yürütülen barış müzakerelerinden duyulan memnuniyet dile getirilen mektupta, iki toplum arasında kalıcı barışın sağlanması ve barış müzakerelerinin kesintisiz devam etmesi için görüşmelerin önünün açılmasının gerektiği, iki devletli çözümden yana adil, kalıcı ve kapsamlı anlaşmaların yapılabilmesi için BMGK üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli ve barışın sağlanması için aktif rol üstlenmesi belirtildi.
Ayrıca Kudüs Komitesi toplantıya katılan üye ülkelerden ve İİT'den Kudüs'te bulunan İslami ve tarihi eserlerin korunması ve halkın ihtiyaç duyduğu yeni tesislerin yapılması ve devam eden projeler için yardım toplanması çağrısı yapıldı. 2014-2018 yılları arasındaki Kudüs'teki projeler için 30 milyon dolarlık bir bütçe ayarlanması kararlaştırıldı.
Kaynak: AA