Uaea Müfettişleri Tahran'da

UAEA müfettişi Massimo Aparo, Cenevre nükleer anlaşmasının yürürlüğe girmesine iki gün kala, İran'ın anlaşma gereğince atması gereken adımları rapor etmek için beraberindeki heyetle başkent Tahran'a geldi.

İran Atom Enerjisi Ajansı Sözcüsü Behruz Kemalvend, yerel basında yer alan açıklamasında, Aparo ve beraberindeki heyetin bazı İran Atom Enerjisi Ajansı yetkilileri ile görüşmelerde bulunacağını belirtti.

"Aparo başkanlığındaki UAEA müfettişleri, İran'ın 20 Ocak'ta gerçekleştireceği gönüllü girişimleri rapor edecek ve Cenevre atılacak ortak adımlar programı resmen başlamış olacak" ifadesini kullanan Kemalvend, 5+1 ülkelerinin de eş zamanlı olarak anlaşma metninde yer verilen yaptırımları azaltacaklarını aktardı.
İran ile 5+1 ülkeleri arasında imzalan Cenevre nükleer anlaşmasının 20 Ocak'ta yürürlüğe girecek ilk altı aylık etabına göre, İran, uranyum zenginleştirme düzeyini en fazla yüzde beş ile sınırlayacak, elinde bulunan 196 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun yarısını 6 aşamada okside dönüştürecek ve diğer yarısını da seyreltecek. Buna karşılık 5+1 ülkeleri İran'a uygulana yaptırımların bir kısmında azaltmaya gidecek ve ülke dışında bloke edilen mal varlığının 4,2 milyar dolarlık kısmını 6 ay içerisinde geri ödeyecek.

Kaynak: AA