Türkiye’nin İlk ‘geofit Bahçesi’nin Temeli Atılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye’nin ilk Geofit Bahçesi’nin temelini Yalova’da atacak.

Bahçe, barındırdığı endemik ve toplam tür sayısı bakımından dünyada birinci sırada yer alacak.
Konuyla ilgili Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin, dünyanın en zengin biyolojik çeşitliğine sahip ülkelerinden birisi ve 4 bini endemik olmak üzere toplam 12 binin üzerindeki bitki türüne ev sahipliği yaptığı belirtildi. Biyolojik çeşitliliğin en önemli unsurlarından birinin geofitler yani yumrulu ve soğanlı bitkiler olduğu belirtilen açıklamada, “Türkiye Florasından bitki toplamaya 2000 yılında başlanmış olup, şu ana kadar 1000 geofit türü toplanmış, yaklaşık 100 bin adet bitki Yalova’da tesisi devam eden ‘Türkiye Geofit Bahçesi’nde muhafaza altında tutulmaktadır. Türkiye Geofit Bahçesi, barındırdığı endemik türler ve toplam tür sayısı bakımından dünyada birinci sırada yer alacaktır. Bahçede, Alpin Sera (Türkiye’de ilk), Yetiştirme ve Çoğaltım Serası, Sergileme Alanı, Peyzaj Alanları, Laboratuvar ve herbaryum kompleksi bulunacak” denildi.

Türkiye Geofit Bahçesi, fiziksel yapılar, seralar kompleksi, giriş kompleksi ve açık alanlar olmak üzere toplam 20 bin metrekareden oluşacak ve şu faaliyetler yürütülecek:
“Türkiye geofitlerinin tamamının koleksiyonları oluşturularak muhafazası sağlanacak ve gelecek nesillere aktarılması temin edilecek. Dünya standartlarında laboratuvar, herbaryum ve kütüphane kurulacak.

Okul öncesi ve okul çağı çocukları ile lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve vatandaşlarımız çeşitli eğitici, öğretici ve eğlendirici kurs ve programlarla eğitilecek.

Yapılan araştırmalar ve çalışmalar; konferans, seminer, sergiler, gösteriler ve çeşitli yayınlarla tanıtılacak.

Nesli tehlike altında bulunan, hızla azalan ya da nadir bulunan bitkiler koruma altına alınacak, üretimleri yapılacak, tohumları saklanacak ve doğal popülasyonunu zenginleştirme projeleri uygulamaya konacak.

Ekonomik yönden yarar sağlayacak potansiyele sahip geofitler üzerinde çeşit geliştirme çalışmaları yapılarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlanacak.”
Türkiye Geofit Bahçesi’nin temeli Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker tarafından, 20 Ocak 2014 Pazartesi günü saat 14.00’de Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde atılacak.
Kaynak: İHA