Obama Cameron İle Telefonda Görüştü

ABD Başkanı Barack Obama ve İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, telefonda, Suriye, Afganistan, Kuzey İrlanda ve ABD'nin istihbarat programlarının gözden geçirilmesi konularını görüştükleri belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama ve Cameron'un, ortak güvenlik meseleleri ve iki ülke arasındaki özel ilişkinin ilerletilmesi üzerine devam eden istişareler kapsamında, telefonda görüştükleri bildirildi.

Açıklamaya göre, Suriye konusunda iki lider, Cenevre-2 sürecine olan bağlılıklarını teyit etti ve çatışmanın yol açtığı giderek artan insani krizi ele aldı.
Obama ve Cameron, Suriye'nin kimyasal silah programının ortadan kaldırılması konusunda devam eden ilerlemenin yanında, ABD ve İngiltere de dahil, bu çabaya önemli uluslararası katkıların verilmekte olduğunu not etti.
İki lider, Suriye ve bölgede radikal grupların yol açtığı giderek artan güvenlik sorununu da konuştu.

Obama, görüşmede, Cameron'un Afganistan ve Pakistan liderlerini barış ve istikrar doğrultusunda somut adımlar atmaya teşvik etme yönünde devam eden çabalarına desteğini dile getirdi.
Kuzey İrlanda'nın da konuşulduğu belirtilen açıklamada, "İki lider, Kuzey İrlanda'daki siyasi partiler arasındaki tüm partili görüşmelerin sonuçlarını da konuştu ve Kuzey İrlanda'daki siyasi partilerin Haass teklifleri üzerinde somut yeni adımlarda mutabakata varması ve barış sürecinde ilerleme sağlamaya devam edilmesi ihtiyacını vurguladı" ifadesi kullanıldı.
ABD Başkanı Obama, ayrıca ülkesinin istihbarat toplama programlarıyla ilgili devam eden gözden geçirme çalışması hakkında Cameron'a bilgi verdi. İki lider, ABD ve İngiltere arasında tüm bu konularda, tüm düzeylerde yoğun diyaloğun varlığına işaret etti
-İngiltere Başbakanlığının açıklaması-
Görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada ise iki liderin Suriye, Afganistan, Kuzey İrlanda ve ABD'nin istihbarat programlarının gözden geçirilmesi gibi konuları ele aldığı kaydedildi.
Suriye konusunda Cameron ve Obama'nın Esed rejiminin kimyasal silah stokunun imhasında sağlanan ilerlemeyi ve bunun için gösterilen uluslararası katkıları memnuniyetle karşıladıkları bildirildi.

Cenevre-2 Konferansı önce iki liderin ayrıca Suriye'deki krize siyasi bir çözümün bulunmasının önemini görüştükleri ifade edildi.
Afganistan konusunda ikili güvenlik anlaşması, üçlü süreç ve yaklaşmakta olan Afganistan Cumhurbaşkanlığı seçiminin görüşüldüğü kaydedilen İngiltere Başbakanlığı açıklamasında, şöyle denildi:
"Kuzey İrlanda konusunda ise Başbakan ve Başkan, Kuzey İrlanda'da son aylarda bir takım zor konularda anlaşma sağlanması için tarafları teşvik eden Richard Haas'ın çabalarını takdirle karşılamışlardır. Birleşik Krallık ve ABD hükümetleri bu süreci desteklemeyi sürdürecektir. Son olarak Obama, Cameron'ı ABD'nin istihbarat programlarının gözden geçirilmesiyle ilgili bilgilendirmiştir. İki lider, ülkeleri arasındaki benzersiz istihbarat paylaşım ilişkisinden memnuniyet duymaktadır."
Kaynak: AA