Barroso ve Rajoy Ekonomiyi Konuştu

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barroso, resmi ziyaret için bulunduğu Madrid'de İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile görüşüp, İspanya ve Avrupa'daki ekonomik durumu değerlendirdi.

Başbakanlık konutunda (Moncloa) düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Barroso, ''Avrupa, ekonomik krizin sorumlusu değil, kurbanıdır. Sorumlular, finans piyasaları ve ulusal boyuttaki hatalardır'' dedi.

''İspanyol ekonomisinin iyiye gittiğine dair umut ve güvenin artığını'' kaydeden Barroso, ''kabul edilemeyecek'' diye nitelediği işsizlik sorununun İspanya'nın en büyük önceliği olması gerektiğini vurguladı. AB Komisyonu Başkanı, geçtiğimiz yıllarda kurtarma yardımı almaya çok yakın olan İspanya'nın gerçekleştirdiği başarılı reformlar sayesinde bu tartışmaları geride bıraktığını ancak rahatlamadan reformlara devam etmesi gerektiğini söyledi.

İspanya Başbakanı Rajoy da ''İspanya ekonomisinin istikrarına ilişkin artık şüphe yok'' derken, ''hükümetinin yaptığı reformların meyvesini vermeye başladığını'' savundu. ''Kaliteli istihdam yaratmanın öncelikleri olduğunu ve iyi yolda ilerlediklerine inandıklarını'' vurgulayan Rajoy, nisan ayında enerji ve ulaştırma politikaları başta olmak üzere yeni bir ulusal reform paketini AB'ye sunacaklarını ifade etti.

İspanya Başbakanı ayrıca AB ile ABD arasında serbest ticaret anlaşmasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini savundu.

- Katalonya meselesi

Öte yandan Katalonya'da 9 Kasım'da yapılmak istenen bağımsızlık yanlısı referandum ile ilgili bu zamana kadarki görüşlerini aynen koruyan Rajoy ve Barroso, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesi halinde otomatik olarak AB dışında kalacağını yineledi.
Gerek Katalonya gerekse İskoçya konularına ''iç mesele'' diyerek yorum yapmaktan kaçınan Barroso, ''Spekülasyonlara girmeyeceğim ama AB'nin kuralları çok açık. Eğer AB içindeki bir ülkede bir yer bağımsızlık ilan ederse AB dışında kalıp, katılım için yeniden başvurup, bunun tüm üyeler tarafından değerlendirilmesi gerekiyor'' dedi.

''Katalonya'daki girişim tek taraflıdır ve diyalog edilemez'' diyerek İspanyol hükümeti olarak hiçbir taviz vermeyeceklerini bir kez daha dile getiren Rajoy da Katalonya'nın olası bir bağımsızlığında sadece AB'nin değil, Avrupa Merkez Bankası, avro para birimi, Birleşmiş Milletler gibi imzalanmış tüm uluslararası anlaşmaların dışında kalacağını kaydetti.


- AB-Küba ilişkileri

Bu arada basın toplantısında AB'nin Küba'ya uyguladığı ambargoyu kaldırma yönünde başlattığı girişim de soruldu. AB Komisyonu Başkanı, ''Küba konusunda ortak pozisyonumuz var ama tüm üye ülkelerin onayına ihtiyacımız var. Küba'nın insan haklarına ve ifade özgürlüğüne saygı göstermesi, siyasi tutukluları serbest bırakması ve demokratik değerlere açık olması elbetteki bu ülke için çok olumlu olacaktır'' dedi.

Barroso ile Rajoy'un görüşmesine İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo ve Ekonomi Bakanı Luis de Guindos da katıldı.

Kaynak: AA