Taşlıkaya Regülatörü ve Hes Projesi

Arhavi ilçesinin Küçükköy köyü sınırları içinde bulunan Kamilet Vadisi'nde yapılması planlanan Taşlıkaya Regülatörü ve HES Projesi, İl Genel Meclisi'nde görüşülerek kabul edildi.

İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Temiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Genel Meclisinin 18 üyesi olduğunu belirterek, "İl Genel Meclisinin ocak ayında yapılan oylamasında HES yapılmasında sakınca yoktur kararı çıktı. AK Parti 10 oyla kabul, CHP 7 hayır oyu kullanırken MHP'den üye olan bir arkadaşımız çekimser oy kullandı" dedi.

Bölgeye aralık ayında yoğun kar yağdığı için İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun 25 Aralık'ta, Kamilet Vadisi'nde HES'in kurulacağı yere kadar incelemelerde bulunduğunu ifade eden Temiz, "Bizleri oradaki 1/5'lik ölçekli nazım planlı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ilgilendiriyor. Özel İdare Kanunumuzun 10/C maddesi hükümleri uyarınca, İmar Kanununun 8. maddesi uyarınca onaylanması konusunda bir mahsur görülmemiştir. İl Genel Meclisinin kararı Artvin Valiliğinin onayına sunuldu" diye konuştu.

Temiz, Arhavi Doğa Koruma Platformu Sözcüsü Hasan Sıtkı Özkanç ile Küçükköy köyü muhtarını meclis toplantısına davet ederek, kendilerine konuşma hakkı verdiklerini ve taleplerini dinlediklerini de sözlerine ekledi.
-"Vadi korunması gereken nitelikte"
Sıtkı Özkazanç ise Artvin Çoruh Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesince Kamilet Vadisi'nin korunması gereken nitelikte olduğunun tespit edildiğini kaydederek, "Bu üniversitelerin raporlarında Kamilet ve Durguna vadileri, Kamilet Havzası'nın sıra dışı doğal ve fiziksel özellikleri yanında bozulmamışlığı ile koruma değeri yönünden üstün nitelikli bir saha olduğu belirtilmiştir. Zirvedeki Güldağı Tepe'ye kadar olan yaklaşık 30 bin hektar alanın uygun bir koruma statüsüne kavuşturulmasının ülkemiz ve doğal yaşam açışsıdan hayati önemde arz ettiği ifade edilmiştir" dedi.

Kaynak: AA