Öncüpınar, Suriyelilerin Umudu Oldu

HASAN ÖZKAL- Rejim güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubunun saldırılarının yanı sıra ağır kış koşulları altında zor günler geçiren Suriyeliler, Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan gönderilen yardımlarla yaşama tutunuyor.

İç savaşın üçüncü yılında açlık, susuzluk ve bombalı saldırılarla mücadele eden Suriye halkı, dost ülkenin uzattığı yardım eliyle özgürlüğe kavuşacakları günü bekliyor.
Olayların başladığı ilk günden itibaren misafirlerine kucak açan Türkiye, sivil toplum kuruluşlarının girişimi ve organizasyonuyla temin ettiği yardımları ihtiyaç sahibi Suriyelilere ulaştırarak dünyaya örnek bir davranış sergiliyor.
Son günlerde sınır kapılarına yakın bölgelerdeki çatışmalar ise yardımların dağıtılmasında sorunlara yol açıyor. Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapatılması, Cilvegözü ve Karkamış'ta ise zaman zaman güvenlik problemlerinin ortaya çıkması gözleriN Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'na çevrilmesine neden oldu.
Başta yardım malzemeleri taşıyan tır ve kamyonlar ile inşaat malzemesi yüklü araçlar, kapı önünde 10 kilometreye ulaşan konvoy oluşturuyor.
Türkiye'den ve zaman zaman yurt dışından gelen insanı yardımlar ile çeşitli firmaların ticari ürünleri Suriye'ye ulaştırmaya çalışan sürücüler, sınır kapı yaşanan sıkıntıların ardından tek güvenlikli geçiş noktası olan Öncüpınar Gümrük Kapısı'na yöneliyor.
Gümrük kapısındaki işlemlerini tamamlayan sürücüler, insani yardımları Suriye'nin iç kesimlerindeki ihtiyaç sahiplerine teslim ediyor. Yardımlarla bir nebze olsun nefes alan Suriyeliler Türkiye'deki yardımları adeta dört gözle bekliyor.
Araç yoğunluğunun üst seviyeye çıktığı gümrük kapısından günde ortalama 70-80 geçiş yaparak malzemeleri Suriye'den gelen araçlara yüklüyor. Çatışmalardan dolayı günün belirli saatlerinde Türkiye sınırına gelebilen Suriyeli sürücüler ise teslim aldıkları malzemeleri zor durumdaki halka ulaştırıyor.
Öncüpınar Sınır Kapısı'nda bekleyen sürücüler ise geceyi araçlarında geçiriyor.
Tır şoförü Ahmet Cemiloğlu, Akçakale Gümrük Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle Kilis'e yönlendirildiklerini belirtti.

Her defasında 4-5 gün kapıda beklediklerini aktaran Cemiloğlu, araç kuyruğunun sınırın karşı tarafındaki çatışmalardan kaynaklandığını dile getirdi.

Kaynak: AA