Fransız Komedyene Sahne Yasağı

Fransa'da Danıştay'ın, Yahudi karşıtı şakalar yapan komedyen Dieudonne'nin Nantes kentinde başlayan turnesine yasak getirmesinin yankıları sürüyor.

Başkent Paris'te akşam ünlü komedyene karşı çıkanlar ve destekçileri iki ayrı gösteri düzenledi.

Fransız polisinin, birbirine yakın iki yerde gösteri yapan grupların çatışmasını önlemek için yoğun güvenlik önlemi aldığı gözlendi.
Komedyene karşı çıkan Musevi dernekleri Bastil Meydanı'nda, komedyenin destekçileri ise yine bu meydana yakın bir bölgede bulunan ve Dieudonne'nin genelde Paris'te gösterilerini düzenlediği tiyatro önünde toplandı. Ünlü komedyene karşı çıkanların İsrail lehine sloganlar attığı görüldü.

Kamerun asıllı Fransız oyuncu, mahkeme tarafından yasaklanan ''Le Mur'' (Duvar) isimli tek kişilik oyununu bazı değişikliklere giderek sergilemeyi planlıyor. Yeni şovuna Kamerun dilinde "Asu Zoa" (Filin yüzü) adını veren şovmenin, yeniden yargı engeline takılmamak için bazı Musevi karşıtı şakaları yumuşattığı bildirildi
Şovmenin geçen hafta başlaması planlanan şovu hukuk savaşına dönüşmüş, Danıştay, idari mahkemenin kararını bozarak son sözü söylemişti. Ünlü komedyenin avukatları ise Danıştay kararından önce savunmalarını yapamadıkları ve dava ile ilgili savunma makamı olmadan bir oturum düzenlendiği gerekçesiyle verilen hükme itiraz edeceklerini açıklamıştı.
Musevi derneklerinin tepkisini çeken komedyen, iptal edilen Nantes kentindeki turnesini diğer kentlerde de sürdürmeyi planlıyordu.
Başbakanlık tarafından daha önce yapılan açıklamada, valilere ve belediyelere gönderilecek genelgeyle, Yahudi karşıtlığının "olağan" gösterilmesiyle ilgili sahne şovlarının yasaklanmasının talep edileceği bildirilmişti. Fransa'da daha önce de Yahudi karşıtı şakaları nedeniyle birçok kez mahkeme önüne çıkıp yargılanan "M'Bala M'Bala" ismiyle anılan komedyen, ''halk arasında nefreti körüklemek suçundan'' 7 kez mahkum olmuştu.

Kaynak: AA