Fransa Başbakanı Ayrault Viyana'da

Fransa Başbakanı Jean-Marc Ayrault, Fransa'da milliyetçi ve aşırı sağcı partilerin koalisyon hükümetine katılmasına fırsat verilemeyeceğini söyledi.

Ayrault, resmi ziyarette bulunduğu Viyana'da, Avusturyalı mevkidaşı Werner Faymann ile görüştü.
Fransa Başbakanı Ayrault, düzenlenen ortak basın toplantısında, "Fransa'da milliyetçi ve aşırı sağcı parti ve gurupların koalisyon hükümetine katılmalarına fırsat verilemeyeceğini" söyledi.

Milliyetçi ve aşırı sağcı partilerin Fransa ve AB içinde yurttaşların bazı konulardaki korkularını kullanarak oy topladıklarını ifade eden Ayrault, "Bu partilerin ve gurupların kapatılmasından yana değilim. Ancak bunların iktidara gelmelerine veya koalisyon hükümetlerine katılmalarına fırsat verilmemelidir" dedi.

Bir gazetecinin 2001'de Avusturya'da aşırı sağcı FPÖ partisinin koalisyon ortağı olduğunu, Almanya'da da milliyetçi olarak bilinen FDP'nin koalisyon hükümetinde yer aldığını hatırlatması üzerine Ayrault, "Bizim seçim ve yönetim sistemimiz Almanya ve Avusturya'ya benzemiyor. Fransa da sosyal demokratların görevi milliyetçi ve aşırı sağcı parti ve gurupların koalisyon hükümetine katılmasına fırsat vermemektir" diye konuştu.

Avusturya'ya yaptığı resmi ziyaretin amacının "iki ülke arasındaki siyasi diyalogu en üst düzeye çıkarmak olduğunu" anlatan Ayraul, "Avusturya'nın gençler arasındaki işsizliğe çözüm bulmak ve işverenler ile işçiler arasında sosyal diyalog kurma konularında başarılı bir politika izlediğini" belirterek, Avusturyalı mevkidaşı Faymann ile görüşmesinde, "sosyal diyalogun sağlanmasında uygulanan yöntemler konusunda bilgi aldığını" kaydetti.

Fransa'da da sosyal diyalog için yeni bir model uygulayacaklarını ifade eden Ayraul, ocak ayının son haftasında işçi ve işveren temsilcileriyle ayrı ayrı görüşmeler yapacaklarını bildirdi.
Avusturya Başbakanı Faymann da milliyetçi ve aşırı sağcı parti ve gurupların koalisyon hükümetine katılmalarına karşı olduğunu belirterek, "Sosyal demokrat partilerin, bu parti ve guruplara karşı durmaları gerektiğini" savundu.
Fransa Başbakanı Ayrault, resmi ziyareti kapsamında Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından da kabul edilirken, iki ülkenin heyet üyelerinin de katıldığı ekonomik işbirliği ağırlıklı bir görüşme yaptıkları bildirildi.

Resmi temaslarını yarın da sürdürecek olan Ayrault, gençlere iş imkanı yaratmak üzere faaliyet gösteren uygulamalı atölyelerden birini ziyaret edecek ve Sosyal İşler Bakanı Rudolf Hundstorfer ve Viyana Ekonomi Odaları Başkanı Christoph Leitl ile ayrı ayrı görüşme yapacak.

Kaynak: AA