Çinicilikle Sosyalleşiyorlar

Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesindeki kursta çinicilik yapan zihinsel engelliler, toplumda daha çok yer alarak sosyalleşiyor.

Merkezdeki Güre Ortaokulunda kendilerine ayrılan sınıfta çini üzerine aktardıkları desenleri boyayan zihinsel engelli vatandaşlar, el sanatlarında becerilerini ortaya çıkarıyor. Engelliler kursta lale, balık, gemi gibi figürlerle birbirinden güzel çiniler üreterek kendilerine fırsat verildiğinde neler yapabileceklerini bir kez daha göstermiş oluyor.
Giresun Halk Eğitim Merkezi Müdürü Harun Karabürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursun amacının engelli vatandaşların topluma uyumlarını sağlamak olduğunu söyledi.

Engellilerin çinicilikle uğraşarak kendilerini ifade etmeyi öğrendiklerini belirten Karabürk, "Toplumsal yapıya uyum sağlamayı öğreniyorlar. Kendileriyle ve diğer insanlarla daha kolay iletişim kuruyorlar. Bu kursla engelli vatandaşlar hem üretime katkıda bulunuyor hem de kendilerini ifade etme imkanı buluyor" dedi.

- Çinileri ustalıkla işliyorlar
Karabürk, engellilerin çinileri ustalıkla işlediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Kurstaki bir diğer amacımız engellilere el sanatları becerilerini kazandırmak. Bu yönde de başarılı oluyorlar. Başka kurslarda yapılan bazı ürünler satışa sunulabiliyor ama bu kursta yapılan ürünler genellikle kişilerin el becerilerini geliştirmeye yönelik. Şu anda çinicilik kursunda 5 kursiyerimiz var. Engellilerle ilgili kursiyer sayısına bakılmaksızın biz bu eğitimleri onlara götürüyoruz, elimizden gelen tüm imkanları onlara sağlıyoruz."
- Çinilere genellikle lale işleniyor
Kurs eğitmeni Dilek Şenel ise kendisinin çizdiği desenleri kursiyerlere çini üzerine bastırdığını anlatarak, "Çocuklar benim çizdiğim desenleri tarihliyor. Tarihledikten sonra da boyamaya geçiyoruz. Buradaki amacımız çocukların yapabildiğini göstermek" diye konuştu.

Çini üzerine genellikle lale figürünü işlediklerini dile getiren Şenel, "Zaten çininin başlıca deseni lale ve karanfil. Lale Allah'ı, karanfil de Hazreti Muhammed'i temsil ediyor. Bunun dışında balık, gemi gibi desenleri de işliyoruz" ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA