Ab'den Rusya'ya 'Ukrayna Tepkisi'

Avrupa Birliği (AB), Ukrayna konusunda Rusya'yla yaşanan krize tepki olarak 28 Ocak'ta düzenlenecek olan zirvenin süresini iki günden bir güne düşürdü ve gelenekselleşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile zirve başlamadan önce yapılan akşam yemeği formatındaki toplantıyı iptal etme kararı aldı.

Ukrayna'yla geçen kasımda Ortaklık Anlaşması ile Derin ve Kapsamlı Serbest Ticaret Anlaşması (DCFTA) imzalanamamasının sorumlusu olarak Rusya'yı gören AB'nin aldığı, detay gibi görünen ancak "her şey eskisi gibi değil" mesajı içeren bu karar nedeniyle, zirve sadece birkaç saatle sınırlı kalacak.
Putin, AB-Rusya Zirvesi'nde AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile bir araya gelecek.
Zirvede, AB-Rusya ilişkilerinde yaşanan, aralarında insan hakları konularının da yer aldığı sorunlar ele alınacak. Ukrayna'nın da zirvenin önemli gündem maddeleri arasında yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.
Rus diplomatik kaynaklar, Putin'in "konuşmaktan çekineceği" bir konu bulunmadığının ve "AB kanadının ilgisini çeken her konuyu ele almaya hazır olduğunun" altını çiziyor.

Kaynak: AA