Filistin-israil Barış Görüşmeleri

Filistinli sol gruplar, Filistin-İsrail barış müzakerelerinde arabuluculuk yapan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı John Keryy'nin çekilmesi ve müzakerelerin son bulması talebiyle gösteri düzenledi.

Ramallah'taki Yasir Arafat Meydanı'ndan başlayan yürüyüşte, "ABD'yle yapılan barış İsrail çıkarına olur", "Dinle Ey Abbas, taviz vermeyiz" şeklinde sloganlar atıldı. Gösteriye, Filistin Halk Cephesi ve Demokrat Cephe üyelerinin yanısıra çok sayıda cephe yetkilisi katıldı.

Demokrat Cephe liderlerinden Kays Abdulkerim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Keryy'nin barış planında Kudüs ve Filistinli mülteci hakları konularına yer verilmiyor. Bu da kurulacak Filistin devletinin tamamen İsrail'in kontrolünde olacağı ve Ürdün Vadisi'nin onlara kalacağı anlamına geliyor. Filistinliler, bunlardan hiçbirini kabul etmiyor" diye konuştu.

Keryy'nin yürüttüğü barış müzakerelerini durdurma zamanı geldiğini ifade eden Abdulkerim, "İsrail'i işlediği uluslararası savaş suçları nedeniyle yargılayacak belgelerin imzalanması için Birleşmiş Milletler (BM) harekete geçmeli" dedi.

Filistin-İsrail barış müzakereleri yaklaşık 3 yıl süren bir kesintinin ardından ABD'nin arabuluculuğunda Suudi Arabistan ve Ürdün yöneticileri ile görüştükten sonra geçen yılın temmuz ayında yeniden başlamış, müzakerelerin 9 ay boyunca gizli şekilde yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Barış görüşmelerinde çözüm bekleyen konuların başında sınır sorunu, Kudüs'ün statüsü, Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimleri ve Filistinli mültecilerin durumu geliyor.
Kaynak: AA