Aldırmaz Açıklaması

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 98 yaşında hayatını kaybeden Prof. Çambel’in Türk kadınının ve insanının neler başarabileceğini göstermesi açısından örnek bir ömür yaşadığını söyledi.


Prof. Çambel’in 1946’da, o dönem Adana sınırları içinde yer alan Kadirli ilçesindeki Karatepe Höyüğü kazılarını başlattığını hatırlatan Aldırmaz, “Bu kazılarda ortaya çıkan değerler tarihe ışıt tutmuştur. Ortaya çıkan bilgiler Mustafa Kemal Atatürk’ün tarih teziyle de örtüşmesi açasından çok önemlidir. Halet Çambel, Karatepe’de ‘İki Dilli Kalıntıları’ iğneyle kuyu kazarcasına ortaya çıkarmıştır. Kendisi ömrünü bu hüyüğe adamıştır” dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK AÇIK HAVA MÜZESİ KARATEPE HÖYÜĞÜ
Karatepe Höyüğü’nin Prof. Dr. Çamlıbel’in girişimleriyle Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olduğunu belirten Başkan Aldırmaz, şöyle devam etti:
“Bölge daha sonra açık hava müzesi olmuş, ardından milli park ilan edilmiştir. Kadirli’de adına yaptırılmış bir de okul bulunan Prof. Dr. Halet Çambel, höyük çevresindeki köylüleri eğitme ve kooperatifler kurdurma konusunda uzun yıllar çalışma gerçekleştirdi.”
Olimpiyatlara (eskrim dalında) katılan ilk kadın sporcu olma unvanını da elinde bulunduran Prof. Çambel’in yaşamı, yaptıkları ve duruşuyla çağdaş Türk kadınına örnek oluşturduğunu ifade eden Başkan Aldırmaz, 50 yıldan fazla zamanını prehistorya ve arkeolojiye adayan bilim insanının aldığı önemli ödüllerle ilgili de bilgi verdi:
“2005 yılında Hollanda devletinin kültür ve kalkınmaya hizmet edenlere verdiği ‘Prens Claus Ödülü’nün sahibi oldu. Prof. Dr. Halet Çambel'e, Kültür ve Turizm Bakanlığı 2010 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü verildi.


Başkan Aldırmaz, 12 Ocak 2014 tarihinde İstanbul'daki evinde yaşamını yitiren Prof. Çambel’e Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.
Kaynak: İHA