Kuraklık Buğday Tohumlarını Çürütecek

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, 2.5 aydır yağmur yağmadığını, 20 gün daha yağmur yağmaması halinde buğday tohumlarının çürüyeceğini belirterek, "Bu durumda rekolte yüzde 50 düşecek" dedi.


Tezcan, yaptığı açıklamada son yıllarda Çukurova bölgesinde böyle bir kuraklık görülmediğini söyledi.

Çukurova buğdayının Türkiye'nin en erkenci buğdayı olduğunu ve yıllık ortalama 2 milyon ton buğday üretimiyle Türkiye'nin yaklaşık yüzde 10'unu karşıladığını belirten Tezcan, Çukurova Bölgesi'ndeki kuraklığın tüm Türkiye'yi etkileyeceğini söyledi

Son 10 yılın en kurak kışını yaşadıklarını ifade eden Tezcan, "Adana genelinde yaklaşık 2,5 milyon dekar alanda buğday üretimi yapılıyor. Bu yıl ekim alanlarının en az yüzde 15 daha arttığını düşünüyoruz. Çukurova kasım, aralık ayında ekilen buğday bu yıl yağmur yağmadığı için toprağın üzerine çıkamadı. 2.5 aydır yağmur yağmadığı için toprağın üzerine çıkan buğday ise kurudu. Bu mevsimlerde birinci üst gübrenin atılması lazım ama buğdayın yüzde 80'i toprağın üzerine çıkmadı" dedi.

Tezcan kurak havanın 20 gün daha böyle gitmesi durumunda çiftçileri felaketin beklediğine dikkat çekerek şunları kaydetti:
"Hergün gözümüz havada kulağımız hava durumu tahminlerinde ancak bir türlü yağmur yağmıyor. Bugünde yağışlı gösteriyordu ancak yağmur yine geçti. 20 gün daha böyle giderse tohumlar toprağın altında çürür. Böyle olunca ciddi zararlar oluşur. Çiftçi zarardan kurtarmak için yağmurlama ve salma suyla buğdayı sulamaya çalışıyor. Ancak bunu imkanı olanlar yapıyor. İmkanı olmayanların buğdayı çürüyecek. Çiftçi bu nedenle mısır, ayçiçeği ve pamuğa yönelecek bu da ciddi girdilere neden olacak."
Sadece Adana'da değil Konya Ovası'nda ve Türkiye'nin diğer taraflarında da kuraklığın hakim olduğunu vurgulayan Tezcan, "Çukurova'da yağmur yağmasa rekoltede yüzde 50'lik bir kayıp meydana gelecek. İnsanoğlunun temel besin maddesi ekmek, ekmeğinde ham maddesi buğday olduğu için bundan herkes etkilenecek. Bu nedenle çiftçiler sürekli yağmur duasına çıkıyor" diye konuştu.

Kaynak: İHA