Hollanda Kralı ve Başbakanı'nın Soçi'deki Kış Olimpiyatları'na Gidecek Olması Ülkede Eleştiri Konusu Oldu

Hollanda hükümetinin, Rusya'nın Soçi kentinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları'nın açılış törenine Kral Willem Alexander ve Başbakan Mark Rutte'den oluşan üst düzey bir heyetle katılma kararı alması, ülkede tartışma konusu oldu. Muhalefet partilerinin karşı çıktığı bu karar, hükümete yakın çevrelerin de eleştirisine neden oldu.

Koalisyon ortağı İşçi Partisi (PvdA) lideri Diederik Samsom'un yanı sıra iktidarın büyük ortağı Liberal Partili (VVD) AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Neerlie Kroes ile VVD'nin önde gelen isimlerinden Frans Weisglas, Hollanda'yı temsilen Soçi'ye gidecek heyetin önemli isimlerden oluştuğuna dikkati çekti.
Karar merciinde olsaydı kendisinin farklı tutum takınabileceğine değinerek Başbakan'ın gidişine karşı olduğu mesajı veren Samsom, buna rağmen hükümetin aldığı kararı anlayışla karşıladığını ifade etti.

Başbakan'ın Rusya'da insan hakları gibi konuları gündeme getirmesini isteyen Samsom'a göre Kral ve Spor Bakanı'nın heyette yer alması yeterli olabilirdi.
VVD'li Neerlie Kroes da Başbakan ve Kral'dan oluşan heyetin diğer ülkelerle kıyaslandığında üst düzey olduğunu belirtti.

Başbakan'ın Soçi'ye gitmesine karşı çıkan muhalefetteki Sosyalist Parti (SP) ile Demokratlar 66 (D66) partisi ise konuyu meclis gündemine taşımaya hazırlanıyor.
Hükümetin aldığı karara göre, Soçi'de düzenlenecek Kış Olimpiyatları'nın açılışında Hollanda'yı Başbakan Mark Rutte, Kral Willem Alexander, Kraliçe Maxima ve Sağlık, Refah ve Spor Bakanı Edith Schippers'tan oluşan heyet temsil edecek.
Olimpiyatları boykot etmeyi düşünmediklerini belirten Başbakan Rutte, sporcularını desteklemek için Soçi'ye gideceklerini açıklamıştı.

Kaynak: AA