Dr. Özyalçın Açıklaması

Antalya Rotary Kulübü’nün “Kendinden önce başkasına hizmet” misyonuyla toplumsal hizmet projelerinin gerçekleşmesi amacıyla yaptırdığı ve Halk Eğitim Merkezi’ne teslim ettiği Çamlıbel Şafak Kurs Ünitesi’nde kadınlara “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır” konusunda eğitim verildi.

Dr. Özyalçın Açıklaması

Özel Jinefem Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karasulu Özyalçın tarafından verilen “Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır” konulu eğitime bölgede yaşayan kadınlar ilgi gösterdi.

Tüm dünyada meme kanseri görülme sıklığındaki artışın, erken tanıyı hayati kıldığını, erken evrelerde tanı konulması durumunda yaşama oranının yüzde 90 olduğunu belirten Dr. Esra Karasulu Özyalçın, her 8 kadından birinin yaşamının bir döneminde meme kanseriyle tanıştığını söyledi.

Düzenli kontrol ve takiplerle yüzeysel bir doku olan memede tanı koyma şansının yüksek olduğunu ifade eden Dr. Özyalçın, “40 yaş üstü kadınlar her yıl mamografi yaptırmalı” dedi.

Erken tanıda, kadının kendi uygulayacağı aylık muayenenin önemine değinen Dr. Özyalçın, şunları söyledi: “Tıbbi tetkikler olan mamografi ve meme ultrasonu ise birlikte veya ayrı ayrı kullanılabilir. Genç hastalarda ultrason ön plandayken, 40 yaş üstü hastalarda yıllık mamografi yapılmalıdır. Bir kitle ele gelmeden iki yıl önce mamografi ile saptanma oranı yüzde 80-90’dır. Zahmetli ve biraz ağrılı bir yöntem olsa da en hassas tetkik mamografidir. Düzenli kontrollerle kanseri yenme şansını kullanalım.”

15 YILDIR TOPLUMSAL HİZMET VERİYOR
Antalya Rotary Kulübü tarafından 1999 yılında yaptırılarak Kepez Halk Eğitim Merkezi’ne teslim edilen Çamlıbel Halk Eğitim Merkezi Şafak Kurs Ünitesi’nde aşçılık, el sanatları ve bilgisayar kurslarının yanı sıra, toplumu çeşitli konularda bilinçlendirmeye yönelik seminerler düzenleniyor

Antalya Rotary Kulübü Dönem Başkanı Özlem Çölkesen, kursları başarı ile tamamlayan kadınların ev ekonomilerine katkı koyacak şekilde düzenli bir gelire sahip olduklarını söyledi.

Kaynak: İHA