Tuz, Şeker ve Alkol Kalbe Zarar
Uzmanlar, kalp sağlığı için tuz, şeker ve alkolden uzak durulması gerektiğini söyledi.
Sağlıklı bir kalbe sahip olmak için beslenmenin önemine dikkat çeken Doruk Sağlık Grubu Beslenme Uzmanı Diyetisyen Sevhan Uygun, renkli beslenme çağrısında bulundu. Kalbi korumanın ilk kuralının yağı azaltmak ve doğru yağı kullanmak olduğunu ifade eden Uygun, “Esmer tahılları tercih ederek posayı arttırabilir, kurubaklagil, sebze ve balığa sofranızda yer açarak kalp damarlarınıza iyilik yapabilirsiniz. Küçük yaşlardan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalıdır. Yediğiniz tüm besinlerin yağ oranını dikkate alın. Süt ve süt ürünlerinin az yağlı veya yağsız olanlarını tercih edin. Yemeklerinizde katı yağları az kullanın. Margarin, tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi doymuş yağlar yerine bitkisel sıvı yağları tercih edin. Uygun pişirilme yöntemlerini seçerek yağ kullanımını azaltın ve zeytinyağı, fındık yağı kullanın. Beslenmenizde kuru baklagillere daha çok yer verin. Kuru baklagiller; yağ, doymuş yağ ve kolesterolden fakir kompleks karbonhidratlar ile posadan zengin bitkisel protein kaynağı besinlerdir. İçerdikleri fitokimyasal maddeler nedeniyle kan kolesterolünü düşürücü pozitif etkileri vardır” dedi.
"KOLESTEROLÜ SINIRLAYIN"
Tehlikeli besinlerin sınırlandırılması gerektiğine dikkat çeken Uygun, “Doymuş yağ alımını kısıtlanması ve diyetle kolesterolün azaltılması; kan ve kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcıdır. Kolesterol içeren besinlerin diyetten çıkarılması gerekmez, sınırlamak yeterlidir. Süt, peynir, tavuk, balık ve kırmızı et; kolesterol içeren besinler olup, aynı zamanda vücudun ihtiyacı olan birçok besin öğesi içerir. Bu nedenle süt ve süt ürünlerini az veya yarım yağlı tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca karaciğer gibi kolesterol içeriği yüksek sakatatlardan uzak durulma” diye konuştu.
ÖLÇÜLÜ VE KALİTELİ PROTEİN KULLANIN
Kalp sağlığı için protein grubu besinlerin de beslenmedeki önemine vurgu yapan Diyetisyen Sevhan Uygun, “Bu besin grubunun tüketiminde önemli olan miktar ve sıklıktır. Kalp sağlığının korunması açısından yağsız kırmızı etin haftada en fazla 2 kez, tavuk etinin 1 kez, balık etinin 2-3 kez, kuru baklagillerin 2-3 kez yenilmesi gerekir. Kırmızı et tükettiğinizde günlü 60 gram, tavuk tükettiğinizde günde toplam 150 gram, balık yediğinizde 200- 250 grama kadar ızgara veya buğulama yiyebilirsiniz. Yumurta kolesterol açısından zengindir. Ancak haftada 2 kez 1 dilim peynirin yerine haşlanmış 1 tam yumurta yiyebilirsiniz. Yumurta sarısının iyi kolesterolü arttırıcı özelliği de unutulmamalıdır. Eğer kolesterolünüz yüksekse öğlen veya akşam kuru baklagil yenilecek olan günlerde yumurtayı tercih edebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
"TUZ VE ŞEKERDEN DOST OLMAZ"
Tansiyonun kontrol altında tutulması gerektiğini ifade eden Uygun, “Eğer kan basıncınız yüksekse kontrol altına alın. Hipertansiyon, kalp krizi ve felç için risk etmenidir. Vücut ağırlığını korumak, fiziksel olarak aktif bir yaşam şeklini benimsemek, sigarayı bırakmak, tuz ve sodyumu orta düzeyde içeren bir beslenme şeklini uygulamak hipertansiyonu kontrol altına almanız gereklidir” dedi.