'Otomotiv Sanayi, İç Pazardaki Daralmayı İhracatla Aşacak'

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, 2014 yılının otomotiv sanayisi açısından özellikle iç pazar için zorlu bir yıl olarak göründüğünü belirterek, "Önümüzdeki yıl iç pazar kaynaklı bir küçülmeye paralel olarak üretimde azalma olabilir. İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisini ihracat artışı ile kapatmalıyız" dedi.

Düzenlediği basın toplantısında Önen, 2013 yılında toplam otomotiv pazarının 2012 yılına kıyasla yüzde 9 oranında artarak 893 bin adet düzeyinde gerçekleştini söyledi.

Önen, otomotiv sanayinin toplam üretiminin 2013'te bir önceki yıla kıyasla yüzde 5 arttığını ve 1 milyon 126 bin adede yükseldiğini dile getirerek, sektörün ihracatının ise yüzde 13 artışla 828 bin adet olduğunu kaydetti.

2011'e göre zorlu geçen 2012 yılının ardından 2013'te otomotiv sanayinin başarılı bir yılı geride bıraktığını belirten Önen geçen yıl pazar, ihracat ve üretim adetlerinde 2012 yılına göre artış olduğunu söyledi.

Türkiye'nin 2013 yılında Avrupa Birliği (AB) pazarında devam eden krize bağlı olarak oluşan daralmayı Ar-Ge ile desteklenen yeni ürünlerle aştığını ve yeni modellerle de ihracatını artırdığına işaret eden Önen, "2014 yılı ise otomotiv sanayimiz açısından özellikle iç pazar için zorlu bir yıl olarak görünüyor. Geçtiğimiz yılki üretim artışının sebebinin öncelikle artan ihracat ve büyüyen iç pazar olduğu unutulmamalıdır. Önümüzdeki yıl iç pazar kaynaklı bir küçülmeye paralel üretimde azalma olabilir. İç pazarın üretim üzerindeki olumsuz etkisini ihracat artışı ile kapatmalıyız. Dolayısıyla 2014 yılında küçülen iç pazar nedeniyle ihracata daha fazla odaklanmalıyız" diye konuştu.

Otomotiv sanayinin ihracat açısından kazandığı başarıya ve sağladığı katma değere dikkati çeken Önen otomotiv sanayinin ihracatının 2012 yılına kıyasla yüzde 10 artarak 21,3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Önen, otomotiv sanayinin elde ettiği bu başarı ile Türkiye ihracatına ve ekonomisine katma değer sağlayan sektörler sıralamasında ilk sırada yer aldığını vurgulayarak, "Başlıca pazarımız konumundaki küçülen AB pazarına rağmen ihracatını artıran sanayimizin, 2014 yılında da sektörler arasındaki birinciliğini sürdüreceğine inancımız tamdır" dedi.

2014 yılına ilişkin öngörülerini paylaşan Kudret Önen, üretimin 1 milyon 100 bin ile 1 milyon 200 bin, ihracatın ise 810 bin ile 850 bin adet düzeyinde gerçekleşmesini beklediklerini belirtti.


- "Baskı altında tutulan iç pazarla yatırımcı çekmek zor"

OSD Başkanı Önen, otomotiv sanayinin ihracattaki gücünün büyük bölümünü iç pazardan aldığına dikkati çekerek, "Sanayimiz için ihraç pazarlarındaki başarı kadar iç pazarın büyüklüğü de önemlidir. İç pazarımızın son 7 yılda beklediğimiz ölçüde büyümediğini görüyoruz. İç pazarda daralan talep 2014'te üretimi daha çok ihracata bağımlı hale getirecek ve bu durum da sanayimiz için risk alanı yaratacaktır. Baskı altında tutulan bir iç pazar ile küresel rekabette istediğimiz başarıyı elde etmemiz ve yatırımcıları ülkemize çekmemiz zor. Güçlü bir iç pazarın büyük yatırımları getirdiğini unutmamalıyız" yorumunu yaptı.
ÖTV artışı ve krediler üzerindeki sınırlandırmalara ilişkin görüşlerini de aktaran Önen, şunları kaydetti:
"Otomotiv sanayimiz gerçekleştirdiği yatırımlarla kapasitesini 1,6 milyona kadar çıkardı. Özellikle yeni teşvikler ile hem kapasitemiz arttı hem de çok önemli projelere başladık. Ancak pazarın talep yapısını olumsuz yönde etkileyen ani vergi artışları sektör için iç talebi daraltan olumsuz bir gelişmedir. 2014 yılında talepteki daralma ciddi olarak hissedilecek ve pazarın baskı altında tutulması iç pazar kaynaklı üretim azalmasına sebep olacak. 2023 hedeflerine baktığımızdaysa, Türkiye'nin 4 milyonluk hedefi, 4 katı üretim artışı gerektiriyor. İçerisinde bulunduğumuz bu konjonktürde, baskı altında tutulan ve daralan pazar, uzun vadede 2023 hedeflerini de olumsuz yönde etkileyecektir."
Önen, Türkiye otomotiv sanayinin 2013 yılında küresel üretimde 1 milyon 126 bin adetle 15'inci, AB üretiminde ise 5'inci sırada yer aldığını aktardı.
AB otomobil pazarının 2013 yılında yüzde 2,6 azaldı ve 12,1 milyon adet düzeyine gerilediğini belirten Önen, Türkiye'nin ise sıralamada 644 bin adet ile 4. büyük pazar olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA