Organ Bağışında Din Görevlileri ve Muhtarlara Görev

Organ bekleme listesinde 24 bine yakın hastanın bulunması, geçen yıl 2 bine yakın kişinin nakil beklerken hayatını kaybetmesi Sağlık Bakanlığını harekete geçirdi.

Toplumun her kesimine ulaşabilen muhtarlar ve din görevlilerinden organ bağışının artırılması için katkı isteyecek Bakanlık, bunun için eğitim programları düzenleyecek.
Dini kaygılar ve beyin ölümünün bilinmemesinin, organ bağışının önündeki en büyük engel olması, Sağlık Bakanlığını toplumun tüm kesimlerine ulaşabilen görevlilerle işbirliğine yöneltti.
Diyanet İşleri Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığıyla yapılan görüşmeler sonucu din görevlileri ve muhtarların, organ bağışı konusunda toplumda duyarlılığın artırılmasında rol almaları kararlaştırıldı.
-İlk toplantı Ankara'da
Gelecek hafta Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun da katılacağı toplantıda çeşitli illerden 250 din görevlisiyle 150 muhtara organ bağışının önemi, dini açıdan sakıncası olmadığı ve beyin ölümü konularında eğitim verilecek.
Eğitimlerde özellikle organ bekleyenlerin durumuna dikkat çekilerek "Yarın bana organ lazım olsaydı bir başkasının organ bağışlamasını ister miydim" sorusuna yanıt aranacak.
Toplantıya katılamayan din görevlileri ve muhtarların yanı sıra öğretmenlere, konuyla ilgili dernek ve vakıflara da organ bağışına katkı vermeleri için birer mektup gönderilecek.
-Yılda 2 bine yakın kişi beklerken ölüyor
Organ naklinde altyapıda birçok gelişme kaydedilen Türkiye'de en önemli sorun kadavra bağışının yetersiz olması.
Son yıllarda yürütülen çalışmalar sonucu 10 yılda 10 kat artış gösteren beyin ölümü tespit sayısı 2013 sonunda bin 700'e ulaştı ancak bu artışa rağmen organ bağışında henüz istenen düzeye gelinemedi. Avrupa'da yüzde 75 olan aile bağış oranı Türkiye'de yüzde 22 seviyesinde.
Halen ülkede 23 bin 842 kişi bekleme listesinde organ bekliyor. Kadavra organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle sadece 2013'te bin 859 kişi organ nakli olamadan hayatını kaybetti.
Ülke genelinde ruhsatlı tam donanımlı 111 nakil merkezinde organ nakli yapılıyor. Nakil sayısı bakımından Avrupa'da üst sıralarda yer alan ülkede, organ nakillerinin büyük çoğunluğu canlıdan gerçekleştiriliyor.
Organ nakli olan hastalarda başarı ve sağ kalım, Avrupa'daki yüzde 85-96 oranıyla benzer durumda.
2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopter ambulans bir yandan asli görevini yaparken, diğer taraftan organların ve nakil ekiplerinin taşınmasına destek veriyor.
-Nereden nereye gelindi
Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2002'de 44 olan nakil merkezi sayısı 111'e, beyin ölümü bildirimi 148'den bin 700'e, kadavra donör sayısı 111'den 379'a, kadavradan nakil sayısı 307'den 976'ya, canlıdan nakil sayısı 438'den 3 bin 317'ye, toplam nakil sayısı ise 745'den 4 bin 293'e çıktı.
Kaynak: AA