İkby ve Bağdat Arasındaki Görüşmeler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile merkezi Irak hükümeti heyetleri arasındaki görüşmelerde, IKBY'e ayrılan yıllık bütçe ve Türkiye'ye ihraç edilen petrol geliri konularında anlaşmaya varılamadığı bildirildi.

Irak Başbakanlık binasında gerçekleşen görüşmeye, Başbakan Nuri el-Maliki, Enerji ve Petrolden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin Şehristani ve Irak Parlamentosu Kürdistan Listesi milletvekilleri katıldı.

AA muhabirine görüşmeyle ilgili bilgi veren Irak Parlamentosu'daki Kürdistan Birlik Listesi Milletvekili Ala Talabani, Maliki'nin, Kürt heyetiyle bütçe meselesi başta olmak üzere federal hükümet ile yerel yönetim arasındaki çeşitli anlaşmazlıklara dair görüşmek üzere bir araya geldiğini ifade etti.

Talabani, görüşmelere ilişkin şunları söyledi:
"Görüşmenin birinci maddesi enerji konusuydu. Maliki, Neçirvan Barzani'yle yaptıkları toplantının çok iyi geçtiğini belirtti, buna dair memnuniyetini dile getirdi. Irak Başbakanı, Barzani'yle birçok konuda mutabakata vardıklarını ancak IKBY hükümetinin petrol ihracatını kendi inisiyatifiyle yapması ve gelirini Bağdat'a aktarmaması durumunda, IKBY'nin bütçedeki yüzde 17'lik payının tehlikeye gireceğini söyledi.

"
IKBY'nin Irak hükümetinin onayını almadan petrol ihraç etmesi noktasında Bağdat'ın ciddi endişelere sahip olduğunu bildiren Talabani, heyetler arasında salı günü yapılması kararlaştırılan toplantının da ertelendiğini belirtti.

Kaynak: AA