Çankaya’da Temizlik Hamleleri Devam Ediyor

Pilot uygulama olarak Mebusevler Mahallesi’nde başlatılan ‘Saatli Çöp Toplama’da başarıyı yakalayan Çankaya Belediyesi, dakikasında çöp toplama işini diğer semtlerde de uygulamaya sokuyor.

Çankaya’da Temizlik Hamleleri Devam Ediyor

Kentin 24 saat temiz kalabilmesi için farklı zaman dilimlerinde çeşitli yenilikler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, “Semtlerde yapılan araştırmalarımız devam ederken bir yandan da yenileyerek çağdaş hizmetin gereğini yerine getirecek bir temizlik filosu oluşturduk. Kadınlar lehinde pozitif ayrımcılık yaptığımız bir projeyle kentin temizliğinin bir bölümünü kadın temizlik işçilerimize emanet ettik ki, bu çalışmada kadınlarımızın ekonomik anlamda özgürleşmesiyle sosyal anlamda da güçlenerek hayatın değişik alanlarında yerlerini aldıklarını gördük,” dedi.

Yaya bölgelerinde oluşturulan yeraltı konteynerleriyle çevrede oluşan çöp kokusu ve çirkin görüntünün önüne geçilip mahallelere de 5 bin civarında dayanıklı metal konteyner koyarak çöplerin dağıtılmasını önlediklerini belirten Başkan Tanık, mahalle ve ibadethane temizlik kampanyalarımız rutin hizmete dönüşürken sokak ve pazaryeri yıkama programlarını da genişleterek kente yaydıklarını söyledi.

İşbaşına geldikleri günlerde yıkanabilir sokaklar ve kapıdan çöp toplamayı Çankaya’da hayata geçirmeyi vaat ettiklerini hatırlatan Başkan Tanık, gelinen noktada kent merkezindeki ticari bölgelerde maliyeti neredeyse sıfıra indirilmiş elektrikli araçlarla bunu yaptıklarını, mahallelerdeki saatli çöp toplama uygulaması ile de temiz kent hedefini yakaladıklırını aktardı.

SAATLİ ÇÖP TOPLAMA UYGULAMASI GÜZELTEPE’DE
Mebusevler Mahallesi’nin ardından çeşitli semtlerde yapılan analiz çalışmalarını bitiren ekipler, uygulamanın ikinci durağı olarak Güzeltepe Mahallesi’ni seçti. Güzeltepe’deki tüm sokaklarda detaylı bir çalışma yapan ekipler, çöp aracının hangi saatte hangi sokağa girdiğini, kaç dakika içerisinde sokakta işinin bittiğini hesap ederek düzenleme yaptı. Belediye ekipleri ayrıca sokaklarda vatandaşı bilgilendirmek amacıyla tabelalar yerleştirdi, apartmanlara ise çıkartmalar yapıştırarak gerekli duyurularda bulundu.

Sokak hayvanları ve kağıt toplayıcıları tarafından çöplerin dağıtılmasını önlemeyi amaçlayan uygulama ile Çankaya’da çöp toplama araçları artık saat 20.00 itibariyle iş başı yapacak. Çöp saati uygulaması temizlik araçlarının dolaşım saatleri dışında zamansız çıkan çöpleri bertaraf etmek için ise her sabah 6.30’da genel bir tarama yapacak.

Mahallede ayrıca daimi olarak 06.00-14.00 arası süpürge işçileri görev yapacak, bu çalışanlar sokak yıkama, bordür kenarlarını tozdan, kardan, çamurdan ve otlardan arındırma, tadilat ve ev eşyası gibi atıkların toplanması işleminden de sorumlu olacak.

Güzeltepe Mahallesi Temizlik Araçları Dolaşım Programı şöyle:
"Sedat Simavi Sokak 21.20-21.40
Halit Ziya Sokak 21.40-21.55
Hoşdere Caddesi 21.55-22.10
Ahmet Mithat Efendi Sokak 22.10-22.30
Ahmet Rasim Sokak 22.30-22.45
Abidin Daver Sokak 22.45-23.00
Halide Nusret Zorlutuna Sokak 23.00-23-10".
Kaynak: İHA