Avcılık Eğitim Kursuna Katılara Belgeleri Verildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Amasya Şube Müdürlüğünce açılan avcılık eğitim kursuna katılarak başarılı olanlara sertifikaları verildi.

Merkeze bağlı Musa köyünde kaçak avlanma ve tarım arazilerine domuzların zarar vermesi gibi şikayetler üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı Amasya Şube Müdürlüğü, köy kahvehanesinde 32 saatlik avcı eğitim kursu düzenledi.

Kursa katılarak düzenlenen sınavda başarılı olan kursiyerlere avcılık belgeleri yine köy kahvehanesinde verildi.

Törende avcılık belgesi alan 65 yaşındaki 6 çocuk, 16 torun sahibi Asım Ateş dikkat çekti.
Ateş, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugüne kadar kaçak avlandığını ifade ederek avcılık belgesi almaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Köylerinde domuz varlığının son yıllarda arttığını ve tarım arazilerinin zarar gördüğünü belirten Ateş, "Köyümüzde domuz çok. Köylümüz gece gündüz silahla tarlasını korumak mecburiyetinde. Tarlalarımızı korumak istiyoruz" dedi.

Avcılık belgesi denetimlerinin daha önceki yıllarda sıkı yapılmadığını ancak son dönemde denetimlerin arttığını ve cezaların verildiğini dile getiren Ateş, köylerinde en yaşlı avcılık belgesi alan kişi olduğunu ifade ederek, "Daha önce avcılık belgesi pek sorulmuyordu. Av da boldu. Millet kıyıda köşede avını yapıp geliyordu. Ama şimdi av da yok. Domuz arttı. Kimse silahsız tarlasına gidemiyor. O yüzden mecbur avcılık belgesini aldık" diye konuştu.

Yaklaşık 50 yıldır tüfek kullandığını kaydeden Ateş, avcılık belgesini almakta geç kaldığını belirterek, bugüne kadar 7-8 adet domuz vurduğunu ancak vurduğu tavşan sayısını hatırlamadığını söyledi.


Ateş, daha önce hiç kaçak avlandığı için ceza almadığını köyde ormancı gördüklerinde korktuklarını ve saklandıklarını, şimdi ormancılarla dost olduklarını da kaydetti.

Kursa başvuran ancak işitme sorunları nedeniyle kurs sonunda açılan sınava katılamadığı için sertifika alamadığını belirten 74 yaşındaki İsmail Deli ise bir hafta sonra düzenlenecek sınava katılarak sertifikasını almayı istediğini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Amasya Şube Müdürü Kemal Kartal, köyde tarım arazilerine domuzların zarar verdiği ve kaçak avcılık gibi sorunların çözümü için avcılık kursu açtıklarını söyledi.

Kursu başarıyla tamamlayan 27 kursiyere sertifikalarını vermenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Kartal, şöyle devam etti:
"Köyümüzde 32 saatlik avcı eğitim kursu düzenledik. Bu kursumuzu Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Amasya Şubesi, Amasya Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü ve Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğümüz ile açtık. Kurs kapsamında ekoloji avcılığın felsefesi, özü, kanuni mevzuatlar ile yurdumuzdaki yaban hayvanları ve avcılıkta kullanılan silah ve köpekler konusunda bilgi verildi" dedi.

Köylülerin artık kendi tarlalarını domuzlardan koruyabileceklerini dile getiren Kartal, kaçak avlanmanın önüne geçmek için mücadelelerinin gece gündüz sürdüğünü ifade etti.

Amasya Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Mehmet Kurt ise vatandaşların bilinçlendiğini ve her geçen gün belgeli avcı sayısının arttığını dile getirdi.
Kaynak: AA