6. Büyükelçiler Konferansı

Türkiye'nin yurtdışında görev yapan büyükelçilerinin katılımıyla her yıl düzenlenen Büyükelçiler Konferansı'nın altıncısı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında 13-19 Ocak tarihlerinde Ankara, Adana ve İçel'de düzenlenecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, bu yıl "Güçlü Demokrasi, Dinamik Ekonomi, Etkin Diplomasi" temasıyla düzenlenecek konferans, büyükelçilerin Anıtkabir'i toplu ziyaretiyle başlayacak ve sonrasındaki resmi açılışta Bakan Davutoğlu, geniş bir davetli topluluğuna hitaben konuşma yapacak.
Açıklamaya göre, konferans kapsamında güncel dış politika gelişmelerine ilişkin olarak yapılacak bakanlık içi değerlendirme oturumlarının yanı sıra hükümet üyelerinin beraberlerinde bağlı kurum ve kuruluş yetkilileri olduğu halde büyükelçilere hitap edecek ve Türk dış politikasına etki eden tüm konularda kapsamlı görüş alışverişinde bulunulacak.
- Yabancı konukları davet uygulaması devam ediyor -
Büyükelçiler Konferansı'na yabancı konukların davet edilmesi uygulamasına bu yıl da devam edilecek. Bu çerçevede Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Madani, konferansın Ankara bölümüne katılacak ve büyükelçilere hitap edecek. Ayrıca Bakan Davutoğlu'nın dışişleri ailesiyle bir araya geleceği akşam yemeğine İİT'nin eski Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu da katılacak.
Salı günü ise Davutoğlu'nun ev sahipliğinde Türk diplomasisinin konsolosluk işleri ve insani boyutu çerçevesinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği'ne yönelik terör saldırısında şehit düşen özel harekat polisinin yakınlarının ve bu saldırıda yaralanan polislerin, Almanya'da Nasyonalist Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün saldırılarında hayatını kaybeden Türk vatandaşlarından Enver Şimşek'in kızının ve ona ilk yardım müdahalesinde bulunan Alman vatandaşı Andreas Heuler'in, geçen yıl yurt dışında kaçırılan ve Dışişleri Bakanlığı'nın da çabalarıyla serbest kalmaları sağlanan bazı vatandaşların ve Sırbistan'da trafik kazası geçiren TRT görevlilerinin davetli olduğu bir kahvaltı düzenlenecek.
Konferansın Adana ve İçel bölümlerinde ise Davutoğlu Türk dış politikasına dair konuşmalar yapacak.
İlki 2008 yılında yapılan ve aradan geçen süre zarfında gelenekselleşen Büyükelçiler Konferansı, uluslararası ilişkilere ve Türk dış politikasına dair genel bir durum tespiti yapılması, geleceğe yönelik stratejilerin belirlenmesi ve Türk dış politikasının uygulanmasında rol oynayan diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyonun sağlanması bakımından önem taşıyor.
Kaynak: AA