Tacik-kırgız Sınırındaki Gerginlik

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı, Tacik-Kırgız sınırını koruyan iki ülke sınır muhafızları arasında çıkan silahlı çatışmaya ilişkin, "Tacik tarafı, meydana gelen bu durumdan aşırı endişe etmektedir. Güç kullanımı, güncel sorunları çözme yolu değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Dışişleri Bakanlığının internet sitesindeki açıklamada, 7 Ocak'ta Duşanbe'de bir araya gelen Tacik-Kırgız sınır tespit ve belirleme hükümetlerarası ortak komisyonu toplantısında, Koktaş-Aksay-Tamdık otoyolu inşaatının geçici durdurulmasına yönelik karar alındığı anımsatıldı.
Kırgız tarafının bugün karara zıt olarak, silahlı muhafızlarını kalkan yapıp, bir kısmı Tacikistan sınırlarından geçen otoyol inşaatını sürdürme girişiminde bulunduğu belirtilen açıklamada, bu sınır ihlalini fark eden Tacik sınır muhafızlarının, inşaatın durdurulması çağrısında 20 civarındaki Kırgız muhafızın, ilk başta sözlü sataşma, daha sonra ateş açarak karşılık verdiği aktarıldı.
Açıklamada, ayrıca aynı gün bölgedeki diğer bir güzergahta da Kırgız muhafızlarının, henüz mutabakat sağlanmadığından durdurulan Kulundu-Maksat otoyolunun inşaatını yeniden başlatmak amacıyla Tacikistan sınırlarını koruyan muhafızların sınır devriyesini engellemeye çalıştığı da belirtildi.
-Kırgızistan'ın açıklaması-
Kırgızistan Devlet Sınır Hizmetleri Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada ise kamu güvenliği ve vatandaşların serbest dolaşımını sağlamak amacıyla iki ülke tarafındanproblemli olan sınır bölgelerinde dün itibarıyla ortak devriye uygulamasının başlatılmasının ardından yaşanan çatışmanın, Tacikistan'ın kışkırtmasından kaynaklandığı ileri sürüldü.
Açıklamada, ilk ateşin Tacik askerlerince açıldığı, çıkan çatışmada hafif silahların yanı sıra havan topunun da kullanıldığı ifade edildi.
Tacikistan tarafından konuya ilişkin açıklama beklendiği ve olayın ortak incelenmesinde ısrar edildiği belirtilen açıklamada, bu tür provokatif eylemlerin önceden üzerinde uzlaşılan anlaşmaların ihlal edilmesine neden olabileceği kaydedildi.
Kaynak: AA